Google verwerpt patentklachten Oracle
Google bekritiseert Oracle in een patentenruzie. Oracle hanteert een licentiepolitiek die het ooit zelf scherp veroordeelde.
Het begon met de bewering van Oracle dat Google zeven Javapatenten schendt met zijn mobiele besturingssysteem Android. Onder andere Googles virtuele machine Dalvik zou gepatenteerde technologie van Sun bevatten, een bedrijf dat Oracle begin 2010 kocht.
In een reactie aan CNet laat Oracle weten dat het niet blij is met Googles manier van werken: “Door Android te ontwikkelen, heeft Google Javacode gebruikt zonder een licentie te betalen. Daarbij heeft het de technologie aangepast, zodat het niet overeenstemt met het basisprincipe van Java: write once, run anywhere. Googles inbreuk en fragmentatie van de Javacode schaadt niet alleen Oracle, maar ook consumenten, ontwikkelaars en telefoonfabrikanten.”
[related_article id=”158901″]
Windhaan Oracle
Google vecht de patentclaims van Oracle aan en vraagt de rechter in de zaak om de patenten ongeldig te verklaren. Speerpunt in het betoog van Google is de houding van Oracle vóór de overname van Sun. Oracle had toen kritiek op een testkit van Java die niet openbron was, maar wel nodig was om een volledige licentie te verkrijgen voor het hele Javaplatform.
Sun wilde destijds de testcompatibilitykit (TCK) niet onder een openbronlicentie vrijgeven. Zo kon Sun toch geld verdienen aan Java en tegelijk controle houden over de platformen die compatibel zijn met Java.
Toen Oracle Sun begin 2010 overnam, draaide het bedrijf als een windhaan. Het bedrijf vond het niet langer noodzakelijk om Java volledig openbron te maken, ondanks de vraag daarom vanuit de Javagemeenschap.
Google heeft een eigen Java-implementatie in Android. Daardoor kunnen ontwikkelaars hun programma’s voor de Android in Java schrijven. Maar het is dus niet de implementatie die Oracle in handen heeft.