Nieuws

Oracle VM VirtualBox

Oracle VM VirtualBox is de meest geavanceerde gratis virtualisatiesoftware voor de desktop. Het is niet de eenvoudigste van het stel, maar voor wie niet vies is van uitproberen en weinig te spenderen heeft, is het een goede keuze.

Virtualisatie, het draaien van een besturingssysteem binnenin een ander, heeft veel voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld XP-applicaties draaien die niet worden geaccepteerd door Windows 7 of testen hoe een website eruitziet op verschillende besturingssystemen.

Verschillende versies
VirtualBox draait op Mac OS X, Linux en Windows en kan in deze omgeving nog tal van andere smaken voorschotelen, waaronder OS X Server, DOS en OS/2. Er is naast een openbronvariant een versie met een deels gesloten licentie, die USB en het Remote Desktop Protocol ondersteunt. Aan de andere kant is het een fluitje van een cent om een remote control-applicatie op je openbronversie van VirtualBox te installeren.

Bij de eerste keer opstarten wordt er gevraagd om je eerste virtuele machine te bouwen via een eenvoudige installatie. Als je een ISO-bestand bij de hand hebt, bijvoorbeeld een Linuxdistro als Ubuntu, geef je VirtualBox gewoon de instructie om die als installatie-cd te gebruiken. De daaropvolgende procedure is exact dezelfde als bij een fysieke installatie. Toch doet VMWare dit beter: daar hoef je immers alleen een naam en wachtwoord in te vullen, waarna het programma de rest doet.

Add-ons
Na de eerste start moet je hier nog handmatig de ‘additions’-applicatie installeren, die vitale functies als kopiëren en plakken tussen de virtuele en fysieke omgeving mogelijk maakt. Ook mappen delen, schermgrootte aanpassen en applicaties apart van de virtuele machine draaien in de zogenoemde naadloze modus behoort dan plots tot de mogelijkheden. In Windows is dit een fluitje van een cent, maar in Linux moet je wat van commands kennen om deze klus te klaren.

Bestanden van en naar je VirtualBox-omgeving verplaatsen gaat minder vlot. In andere virtualisatiepakketten lukt dat door ze gewoon van de ene desktop naar de andere te slepen, maar in VirtualBox zit je vast aan gedeelde mappen, die via het netwerk of via een handmatige koppeling zijn verbonden. Vooral in Linux is dit een onduidelijk proces.

Deze manier van werken kan frustrerend zijn, bijvoorbeeld als je nog geen netwerk hebt opgezet. Een andere optie is een ISO-schijf branden met de nodige netwerkdrivers en die dan inladen bij je virtuele machine. Geen van beide methoden heeft onze voorkeur.

Daarnaast is de printerondersteuning zwak bij VirtualBox. Afdrukken kan alleen op een netwerkprinter of een exemplaar dat via de USB-ondersteuning rechtstreeks te zien is in de virtuele machine. Maar daardoor kun je niet meer afdrukken op je eigen computer tot VirtualBox is afgesloten. Op Windows 7 is de USB-ondersteuning bovendien uiterst zwak.

Wel goed is dan weer dat je tijdens het opstarten kunt kiezen of je van een cd wilt starten of van je virtuele harde schijf. Vooral VMWare heeft daar de grootste moeite mee.

Een andere troef is de ‘snapshot’, waarmee je een momentopname van je virtuele systeem kunt opslaan, waar je dan op kunt terugvallen bij ongelukken. Als je de kennis en schijfruimte voorhanden hebt, aarzel dan niet om VirtualBox te downloaden; het is immers gratis.

Oracle VM VirtualBox
Prijs: gratis (november 2010)

PRO: veilig vangnet met snapshotfunctie; gratis; ondersteunt veel besturingssystemen; draait soepel.
CONTRA: slechte USB-ondersteuning Windows 7; printen moeizaam; extra functies handmatig installeren; onhandige bestandsoverdracht tussen fysieke en virtuele omgeving.

oraclereviewsvirtualboxvm

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken