Auvibelheffing in strijd met Europees recht
Wie een harde schijf koopt, een USB-stick, een mp3-speler of een ander blanco opslagmedium, betaalt daarop de Auvibelheffing. "In strijd met het Europees recht", zegt advocaat Bart Van den Brande.
De Auvibelheffing werd op 1 februari 2010 in het leven geroepen om auteurs te compenseren voor thuiskopieën die consumenten zouden kunnen maken van muziek en films. De heffing is afhankelijk van het opslagvermogen: 50 cent voor een geheugenkaart van 8 gigabyte, 3 euro voor een mp3-speler van 80 gigabyte en 9 euro voor een harde schijf van 1 terabyte.
De inkomsten worden door de collectieve beheersvennootschap Auvibel verdeeld onder de auteurs, kunstenaars en producenten.
Niet elk opslagmedium is voor kopieën
Bij aanvang kreeg de nieuwe heffing al veel kritiek te verwerken. Onder meer omdat ze ervan uitgaat dat elk digitaal opslagmedium zal worden gebruikt om thuis kopieën te maken.
Maar vorige week donderdag sprak het Europees Hof van Justitie zich uit over een vraag die was gesteld door een Spaanse rechtbank. Padawan, een verkoper van digitale opslagmedia, weigerde namelijk de Spaanse tegenhanger van de Auvibeltaks af te dragen.
Het Europees Hof kwam tot de conclusie dat de Spaanse taks in strijd is met Europese richtlijn 2001/29. En wel omdat ook bedrijven die moeten betalen, terwijl zij zeker niet de bedoeling hebben om thuiskopieën te maken.
Niet minder betalen
Volgens Bart Van den Brande, advocaat media- en IT-recht, treft deze uitspraak ook België, dat nu een nieuwe regeling moet uitwerken. Dat betekent niet dat we binnenkort minder zullen betalen voor mp3-spelers. Het Europees Hof vindt zo’n heffing namelijk wel in orde als ze alleen privépersonen treft.
Minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Van Quickenborne beaamt in een reactie dat de Europese uitspraak van toepassing is op ons land. Maar volgens hem hoeft de Belgische wet niet te veranderen. "Auvibel kan als inningsmaatschappij op basis van het Europese arrest alle inningen die verbonden zijn aan beroepsmatig gebruik zelf stopzetten."