Option gered door Chinezen
Huawei en Option gaan samenwerken. Opmerkelijk, want nog geen half jaar geleden beschuldigde Option zijn Chinese concurrent van anticoncurrentiële praktijken.
De twee technologiebedrijven gaan samenwerken in onderzoek en ontwikkeling en bekijken zelfs de mogelijkheid om in België een onderzoekscentrum te openen. De twee partijen willen daarmee de Europese Digitale Agenda ondersteunen.
En de goednieuwsshow gaat door in het persbericht van Option. Huawei neemt voor 27 miljoen euro een licentie van een jaar op de connectionmanagersoftware van Option. Verlenging tot achttien maanden kan voor zes miljoen extra.
Dan is het nog niet gedaan met het Chinese geld dat richting België vloeit. Huawei gaat een afdeling van Option overkopen: M4S, een halfgeleiderbedrijf. Met die overeenkomst is acht miljoen euro gemoeid. Option was al langer op zoek naar een overnemer en heeft er nu bij de Chinezen een gevonden.
Wat doet De Gucht?
Meest opmerkelijke paragraaf in het bericht is wel die waarin Option spreekt over zijn eerdere klachten over anticoncurrentiële praktijken.
"In de geest van toekomstige samenwerking heeft Option al zijn antidumpings- en antisubsidiëringsklachten tegen de import van WAN-modems van China opgeschort. En Option heeft de Belgische overheid gevraagd om hun safeguard request [beschermingsmaatregelen tegen import, nvdr] in te trekken en de Europese Commissie verzocht de drie onderzoeken te staken."
De Europese Commissie, dat is dus commissaris van Handel Karel De Gucht. Op zijn kabinet heeft men al akte genomen van Options verzoek en onderzoekt men de zaak.
Nodig voor Option?
Voor Option komt het Chinese geld als een nieuwe teug zuurstof. Het bedrijf was in oktober nog een kredietlijn van tien miljoen euro kwijtgespeeld. En de kwartaalresultaten waren erg teleurstellend de laatste tijd.
Grote schuldige van slechte tijden bij Option waren de Chinezen, volgens een interview dat topman Jan Callewaert in september gaf aan De Tijd. Bedrijven als Huawei en ZTE krijgen volgens hem fondsen en financiering toegestopt door de overheid en hebben daardoor middelen die niemand anders in de sector heeft.