Nieuws

Infocus IN3914

De nieuwe IN3900-reeks is een serie interactieve projectoren, vooral bedoeld voor gebruik in scholen, maar eigenlijk ook geschikt voor de vergaderzaal. We kregen de IN3914 binnen om het concept uit te testen.

Op het eerste gezicht gaat het om een typische dataprojector, zij het dan wel een met een bijzonder korte throwratio van 0,61. Dat wil zeggen dat je op 1 meter afstand al een beeld van 164 centimeter breedte hebt. Met het toestel aan het plafond kun je dan ook een lekker groot beeld projecteren en toch dicht bij het scherm staan zonder een grote schaduw te werpen.

Een projector met een microfooningang?
Deze XGA (1.024 bij 768) DLP-projector levert 2.700 ANSI-lumen, meer dan voldoende om in een normaal verlicht lokaal nog een duidelijk beeld te leveren. Bij de aansluitingen vinden we een dubbele VGA-aansluiting, een composietvideo-ingang, stereocinch en stereo mini-jack-ingangen, en een VGA- en stereo mini-jackuitgang. Er is ook een specifieke ingang voor een microfoon.

Dat laatste verbaast ons even, maar al snel wordt duidelijk waarom: de projector heeft ingebouwde luidsprekers met een vermogen van 2x 10 watt. Die leveren een uitstekende klank, heel wat beter dan de typische kleine speakertjes die je in de gemiddelde multimediaprojector aantreft. Niet alleen produceren ze voldoende volume, ze klinken ook redelijk vol. Geen sprake van blikkerige klank: de dialogen zijn duidelijk genoeg om ze zonder inspanning te volgen.

De beeldkwaliteit is prima: degelijke kleuren, voldoende detail in donkere en heldere scenes en de nodige instellingen om indien gewenst het beeld wat aan te passen aan de situatie.

Toverstokje
Maar wat maakt dit nu een interactieve projector? Het toestel wordt geleverd met een wand, letterlijk een toverstokje. Dat doet dienst als draadloze muis en werkt bijzonder intuïtief. Je hoeft geen extra drivers te installeren, al moet de projector natuurlijk wel via USB met je laptop verbonden zijn. Zodra je het toverstokje in de richting van het scherm richt, zie je de aanwijzer bewegen.

De nauwkeurigheid waarmee je het muispijltje kunt bedienen, is uitstekend, zelfs vanuit een schuine hoek. De producent legt de maximumhoek op 45 graden, maar wij vinden dat de bediening zelfs vanuit een nog schuinere hoek prima blijft functioneren.

De wand heeft twee muistoetsen én een scrolwiel. Hij ligt erg goed in de hand. Een erg leuke eigenschap is de drukgevoelige tip vooraan.

Die kun je gebruiken om op het projectiebord te ‘schrijven’; de wand is ook prima als pen te gebruiken. Kortom, dit is een bijna perfecte uitvoering van een muis/pointer, die het mogelijk maakt om rond te wandelen, terwijl je toch volledige én handige controle houdt over je pc.

De prijs lijkt ons niet overdreven voor dit staaltje technologie. De IN3914 heeft trouwens ook een broertje, de IN3916. Die kost je 1.299 euro (exclusief btw), maar biedt voor die prijs WXGA-resolutie, een USB- en een HDMI-aansluiting, én een netwerkaansluiting. Met behulp van de software kun je dan tot 32 pc’s aansluiten op de projector, waarvan je er vier tegelijk op het scherm kunt tonen.

Dat op de projector ook nog een erg lange garantie wordt geboden, is zeker mooi meegenomen: vijf jaar op het toestel en één jaar op de lamp. Voor onderwijsinstellingen is de lampgarantie zelfs drie jaar of 2.500/4.000 branduren zonder bijkomende kosten, afhankelijk van het gebruik in ecomodus of bright mode.

Infocus IN3914
Prijs BE: 1.450,79 euro (november 2010)
Prijs NL: 1.426,81 euro (november 2010)

PRO: zeer korte throwratio; prima geluid maakt externe speakers overbodig ; ‘wand’ biedt een intuïtieve en handige manier om de muis te bedienen; ruime garantie.
CONTRA: geen zoom, dus beperkte flexibiliteit bij plaatsing.

in3914infocusprojectorreviewsschoolvergaderzaal

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600