Vraag naar online hulp groeit fors
Mensen met psychische, maatschappelijke of sociale problemen chatten daar liever over dan dat ze een persoonlijk gesprek voeren.
Dit meldt Netwerk Online Hulp, een platform voor samenwerking en kennisuitwisseling voor organisaties die ondersteuning, hulp of behandeling geven via internet.
De vraag naar online hulp steeg het afgelopen jaar met ruim 40 procent. Vorig jaar groeide de vraag zelfs met 50 procent. De aantrekkingskracht is de anonimiteit.
Chatten vinden hulpvragers fijner omdat ze niet oog in oog moeten staan met hun hulpverlener. Daar schamen ze zich voor of ze zijn bang dat hun omgeving de problemen ontdekt. De gesprekken gaan voornamelijk over geweld, relatieproblemen, psychische zorgen, liefde en seksualiteit. Vooral vrouwen maken er gebruik van.
Sneller hulp
Dankzij de mogelijkheid om te chatten, zoeken mensen sneller naar hulp. Zo zou 55 procent van de ondervraagde online hulpvragers geen contact opnemen als het niet anoniem was.
“Deze anonieme hulpsites voorzien duidelijk in een behoefte. Als ze er niet waren, zouden heel veel mensen veel langer met hun problemen rondlopen, zonder hulp te zoeken. Nu pakken die mensen hun probleem eerder aan en gaan ze ermee aan de slag”, stelt Frank Schalken, de woordvoerder van Netwerk Online Hulp.
Zorgsector bij gebaat
Jaarlijks worden er zo’n 100.000 gesprekken gevoerd. De hulpvragers zijn erg tevreden over de kwaliteit van de chatsessies. Ze beoordelen de gesprekken met een gemiddeld rapportcijfer van 8,1. Ook de zorgsector is erbij gebaat. “Omdat mensen eerder hulp zoeken, hoeft de geboden zorg minder intensief te zijn dan als ze pas na jaren hulp zouden zoeken. Daardoor blijven kosten van bijvoorbeeld ziekteverzuim beperkt”, aldus Schalken.
Geen vergoeding
Ondanks de groeiende populariteit maakt het platform zich zorgen over het voortbestaan van de online initiatieven. Omdat het anoniem is, willen zorgverzekeraars en gemeenten en provincies geen vergoeding uitbetalen. Alleen eigen klanten of inwoners hebben hier recht op. Daarom pleit Netwerk Online Hulp voor een landelijk fonds Online Hulp, dat online hulpsites kan financieren.
Het Netwerk bestaat uit instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg, maatschappelijk werk en vrijwilligersorganisaties.