Amazon Kindle 3 wifi
De derde generatie van Amazons populaire e-reader is kleiner en lichter en heeft een beter scherm. De grootste vooruitgang vind je echter op het prijskaartje.
De Kindle 2, die niet gek veel verschilt van het nieuwste model, kostte medio 2009 bij de lancering 359 dollar. Na twee prijsverlagingen moest je vanaf eind vorig jaar toch nog 259 dollar plus verzendkosten neertellen.
Voor het nieuwe basismodel, de grafietkleurige zes-inchversie met wifi maar zonder 3G-functionaliteit, vraagt Amazon 139 dollar. Afhankelijk van de gekozen verzendoptie en of de douane je pakje onder de loep neemt, ben je tegen de huidige wisselkoers tussen de 120 en 155 euro kwijt. De versie met wifi en 3G kost 50 dollar meer. Bestellen kan alleen via de Amerikaanse website van Amazon.
[related_article id=”161563″]
Amerikaanse stroomnetadapter
Het basismodel waar ons oog op viel, wordt geleverd met een beknopte handleiding en een micro-USB-kabeltje. De adapter voor het stroomnet is gek genoeg een Amerikaans model. Bezit je geen omvormer, dan heb je er niets aan. Geen ramp aangezien je de Kindle via USB kunt herladen, maar wel absurd. Vaak zal je Kindle echter niet aan je computer hangen, een volle batterij is goed voor maar liefst drie tot vier weken lees- en stand-bytijd.
Alsof de opslagruimte voor ongeveer 1.500 digitale boeken op de Kindle 2 niet genoeg was, heeft Amazon het geheugen bij de derde versie verdubbeld tot 4 GB. Voorts belooft de fabrikant dat het contrast van het scherm zo’n vijftig procent beter is en dat de Kindle 3 met zijn kwart kilo zeventien procent lichter is dan zijn voorganger.
Energiek toestel
Als je het beschermende plastic vel van de voorzijde haalt, zul je merken dat de instructies (1. Sluit je Kindle aan op een USB-poort; 2. Schakel hem aan) eigenlijk op het scherm zelf staan. Toch blijkt het apparaat na zijn leven in het magazijn en de overzeese reis nog voldoende energie over te hebben.
Dat is een handige eigenschap van de e-inktechnologie. Dergelijke schermen, die in ongeveer 90% van alle e-lezers te vinden zijn, hebben alleen energie nodig om een beeld op te bouwen. Als het er eenmaal staat, wordt er niets meer verbruikt tot je een bladzijde omslaat.
Amazon heeft die eigenschap trouwens slim toegepast. Schakel je het toestel uit, dan blijft er een willekeurige foto van een bekende schrijver op het scherm staan. Na een paar weken heb je ze echter allemaal gezien en begin je je af te vragen waarom je geen eigen beelden als screensaver kan instellen.
Ghosting
Telkens als je een pagina omslaat, zie je het nieuwe beeld een halve seconde van zwart naar wit opgebouwd worden. Met de Kindle 3 duurt dat ongeveer even lang als bij een papieren boek. De tweede versie van Amazons e-reader had een iets lagere verversingssnelheid.
Bij snelle veranderingen – door het menu bladeren of surfen met de ingebouwde browser – kan het scherm niet altijd volgen. Zo zie je soms je muisaanwijzer driedubbel en blijft er een schaduw van de vorige webpagina zichtbaar.
Nachtlampje
De afwezigheid van achtergrondverlichting maakt dat de Kindle uitstekend leesbaar is in de volle zon. Dat is bij e-lezers of tablets met een reflecterend lcd-scherm wel anders. De keerzijde is wel dat je, net als bij een boek, een lampje nodig hebt voor nachtelijke leesmarathons.
De input gaat via een navigatietoets, een fysiek qwerty-toetsenbord en de home-, back- en menuknoppen. Met de toetsen aan weerszijde van het scherm kan je terug- en vooruitbladeren in een document.
Geen touchscreen
Echt intuïtief is de opbouw van de interface echter niet. Het duurt even voor je door hebt achter welke knop een bepaalde optie schuilt. Een touchscreeninterface zou een stuk gebruiksvriendelijker zijn, maar is dan weer nadelig voor de batterijduur en de prijs.
Ook zou het schermformaat groter mogen. De mogelijkheid om de lettergrootte aan te passen weegt wel op tegen de meerprijs die een groter scherm met zich meebrengt. Voor Amazons vlaggenschip, de Kindle DX met een schermdiagonaal van 9,7 inch, betaal je maar liefst 379 dollar.
Browser
De extra troeven zoals de browser en de mp3-speler, die je onder de menu-optie Experimental vindt, zijn mooi meegenomen, maar je mag er niet te veel van verwachten. Surfen wordt bemoeilijkt door de fysieke knoppen, en webpagina’s zijn vaak onoverzichtelijk op het monochrome kleine scherm. Je bezoekt dus beter de mobiele versie van je favoriete websites.
De article-modus, een optie om nieuwspagina’s te ontdoen van kaders en banners en enkel de tekst weer te geven, werkt naar behoren. Het is alleen jammer dat het zo lang duurt voor je de gewenste pagina hebt geopend en de article-modus geactiveerd is. Tenzij je veel geduld hebt of geen andere mogelijkheid om op internet te komen, is de Kindle-browser niet meer dan een leuk extraatje.
Muziekspeler
Hetzelfde geldt trouwens voor de muziekspeler. De Kindle 3 heeft een hoofdtelefooningang en volumeknop aan de onderzijde en luidsprekers aan de achterkant. Daar moet je het dan wel mee doen. De speler ondersteunt geen submappen en toont geen ID3-tags of zelfs bestandsnamen. Je opties zijn beperkt tot muziek spelen en pauzeren en het volgende nummer selecteren.
Naast achtergrondmuziek beluisteren kun je bepaalde (Engelstalige) boeken laten voorlezen door een vrouwen- of mannenstem. Dat klinkt beter dan Stephen Hawking, maar liefhebbers van audioboeken zoeken toch beter een andere oplossing.
Amazon levert geen software mee met de Kindle. Digitale boeken en mp3’s dien je in de juiste map op het intern geheugen te plaatsen. Een handig alternatief met ontzettend veel mogelijkheden is de gratis crossplatform e-booksoftware Calibre. Je kan er je collectie vrije boeken mee ordenen en rechtstreeks naar een uitgebreide selectie e-readers kopiëren. Ondersteuning voor de Kindle is standaard aanwezig.
Een ander pluspunt van Calibre is dat het digitale boeken zonder kopieerbeveiliging in alle gangbare formaten on-the-fly converteert naar het AZW-formaat van de Kindle. Digitale boeken die je koopt bij andere handelaars worden doorgaans niet door de Kindle ondersteund. Jammer als je een boek niet vindt tussen de meer dan een half miljoen e-boeken die in de Kindle Store verkrijgbaar zijn, of als het boek elders goedkoper is.
Boeken te koop
Meestal betaal je voor een recent digitaal Kindle-boek een paar euro’s minder dan voor de papieren versie in de boekhandel. Oudere werken zijn soms gratis of kan je voor vijf euro op de kop tikken. De prijzen, die alleen in dollars worden weergegeven, liggen voor Amerikaanse gebruikers wel veel lager.
Ook kan je in de Kindle Store abonnementen voor kranten en tijdschriften aangaan. Meestal krijg je één of meerdere nummers van een krant of magazine gratis voordat je moet betalen. Bij boeken kan je gratis een uittreksel van enkele pagina’s krijgen. Een Nederlandstalig aanbod is er (voorlopig) nog niet.
Whispernet
Content wordt via Amazons eigen Whispernet-netwerk automatisch naar je Kindle verzonden. Dat gebeurt zodra je verbinding maakt met een draadloos netwerk of onmiddellijk via 3G als je toestel dit ondersteunt.
Bovendien kan je je Kindle een eigen e-mailadres toewijzen, waar je ondersteunde documenten en mails naar kunt sturen. Adressen waarvan je mails wilt ontvangen, voeg je toe via je je Amazon-account dat je hebt aangemaakt toen je de Kindle bestelde. Daar vind je ook een overzicht van je aankopen en kan je verwijderde boeken weer ophalen.
Conclusie
Wat zijn hoofdtaak betreft, doet de Kindle 3 het uitstekend. Tekst wordt mooi weergegeven op het aangename scherm en bladeren gaat vlot. Ben je echter al in het bezit van de vorige versie, dan zijn de weinige aanpassingen (contrast, gewicht, geheugen) de overstap niet waard. Maar als je nog geen e-reader hebt en op zoek bent naar een degelijk en betaalbaar toestel, dan ben je bij Amazon aan het juiste adres.