Nieuws

Tips om stalkers te blokkeren op Facebook

Facebook is een geweldig platform om te netwerken. De site maakt het ook erg makkelijk om contact te zoeken met oude bekenden. Maar de keerzijde van de medaille is wel dat sommige mensen met wie je liever geen contact hebt jou niet met rust laten.

Als je een stalker hebt die hoofdzakelijk Facebook gebruikt om contact met je te zoeken, zijn er verschillende manieren om dat aan te pakken. Een persoon ontvrienden en uit je vriendenlijst verwijderen is niet genoeg. Iedereen kan je Facebookprofiel zoeken en vinden, en je een bericht sturen. Maar hoe blokkeer je zo’n stalker nu volledig?

1. Blokkeerlijsten
Via je profiel kan je je privacyinstellingen oproepen, en onder aan dat scherm vind je Blokkeerlijsten. Daar kan je een gebruiker blokkeren door zijn gebruikersnaam (of een e-mailadres) in te geven en op Blokkeer deze gebruiker te klikken. Zijn er verschillende mensen met dezelfde gebruikersnaam op Facebook, dan krijg je een lijst te zien waarin je op basis van de bijhorende profielfoto je keuze kan verduidelijken.
 

[related_article id=”158578″]

2. Het profiel
Elke Facebookgebruiker, vriend of geen vriend, heeft een profielpagina. Links onderaan op deze pagina staat een link, getiteld ‘Deze persoon rapporteren/blokkeren’. Als je daar op klikt, kun je aanduiden waarom je het profiel in kwestie wil rapporteren (bijvoorbeeld vanwege Ongewenst contact) en een vinkje zetten bij ‘Deze persoon blokkeren’.
 

3. Privéberichten
Heb je een stalker die je blijft lastigvallen via privéberichten, dan kan je ook die aan Facebook melden en de afzender blokkeren. Klik in zo’n privébericht naast de naam van de afzender op Rapporteren. Je kunt dan aangeven dat het bericht seksueel getint is of een serieuze dreiging van geweld bevat, en de persoon blokkeren.

Maar is een bepaald profiel blokkeren genoeg om iemand virtueel op een afstand te houden?

Eerst nog even dit: als je iemand blokkeert, wordt die persoon daar niet van op de hoogte gebracht. Als ze nog in je vriendenlijst zitten, worden ze daar wel uit verwijderd en kunnen ze je profiel niet meer zien (en omgekeerd). Heb je per ongeluk iemand geblokkeerd, dan kan je die deblokkeren in de Blokkeerlijsten zoals hierboven aangehaald.

Zit je met een echte stalker opgescheept, dan is de kans groot dat die gewoon een nieuw profiel aanmaakt zodra je het vorige geblokkeerd hebt. Daarom is het belangrijk om je profiel zodanig in te stellen dat er weinig informatie op terug te vinden is voor onbekenden. Let wel: je kunt jezelf niet compleet verbergen. Facebook maakt je naam, profielfoto, geslacht en netwerk altijd beschikbaar voor iedereen.

Denk aan je privacy
Maar in de privacyinstellingen van de sociaalnetwerksite (in het uitklapmenu Account) kan je wel een en ander aanpassen, bij het onderdeel ‘Contact maken op Facebook’. Daar kun je aangeven bij wie je opduikt in zoekopdrachten, wie jou vriendschapsverzoeken of privéberichten kan sturen, enzovoort. Daarbij kies je tussen iedereen, vrienden van vrienden of alleen vrienden.

Die keuzes kun je ook maken voor de dingen die je deelt op Facebook. Als je de privacyinstellingen aanpast, kan je voor alle verschillende opties zelfs een aangepaste lijst maken en bijvoorbeeld je foto’s tonen aan iedereen, met uitzondering van een aantal namen waarvoor je ze verbergt.

beveiliginginternetnieuwsprivacystalker

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken