Nieuws

Een op vijf Facebookgebruikers krijgt malware

Twintig procent van de Facebookgebruikers ontvangt kwaadaardige post in zijn nieuwsfeed. Dit blijkt uit cijfers van beveiliger BitDefender. CNet heeft hier gisteren over bericht.

BitDefender haalt statistieken uit de Facebook-applicatie Safego, die gebruikers helpt om hun kwetsbaarheid in de gaten te houden.

Daaruit blijkt dat een vijfde van de Facebookgebruikers schadelijke berichten over activiteiten van vrienden op zijn newsfeed ontvangt. Wanneer je daarop klikt, wordt je account gekaapt of post je automatisch malware op het profiel van de vriend in kwestie.

Applicatieaanvallen
Meer dan zestig procent van de aanvallen zijn (meldingen van) kwaadaardige applicaties van derden op het ontwikkelaarsplatform van Facebook.

In deze groep komt de app die zegt verboden taken te kunnen uitvoeren het meest voor (21,5 procent van het totaal aantal soorten malware). Zo’n door Facebook verboden taak is bijvoorbeeld het laten zien wie je profiel bekeken heeft en wie je als vriend verwijderd heeft.

15,4 procent lokt gebruikers met bonussen voor spelletjes op Facebook, zoals gratis items voor Farmville. 11,2 procent biedt bonussen voor een gratis achtergrond en ‘dislike buttons’. 7,1 procent belooft nieuwe versies van bekende spellen, bijvoorbeeld World of Warcraft.

5,4 procent claimt gratis mobiele telefoons weg te geven en 1,3 procent pretendeert een manier te bieden om gratis online films te bekijken.

Schokkende filmpjes
Naast zulke applicatieaanvallen ziet BitDefender malware waarbij Facebookgebruikers verleid worden om schokkende video’s te bekijken. Dit aandeel is goed voor 16 procent. Daarnaast is 5 procent van de aanvallen gekoppeld aan virussen zoals Koobface.

Over malware die opduikt tussen privéberichten is niets bekend, alhoewel deze daar ook kwetsbaar voor zijn.

Beveiliging
14.000 Facebookgebruikers hebben Safego geïnstalleerd. Aangezien het sociale netwerk 500 miljoen leden telt, is dit slechts een fractie die niet representatief lijkt. Toch zijn de resultaten waardevol. Omdat deze gebruikers zo’n applicatie aanwenden, mogen ze als ‘beveiligingminded’ bestempeld worden.

In theorie betekent dit dat de gemiddelde gebruiker, die minder gevoelig is voor security, nog meer kans heeft om schadelijke post te ontvangen.

beveiligingbitdefendermalwarenieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken