Wel of niet betalen voor embedded muziek?
Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra en werkgeversbond VNO-NCW zijn het oneens over betalen voor embedded muziek op websites.
Buma/Stemra wil dat zakelijke muziekgebruikers betalen, terwijl VNO-NCW daar tegen is. De onderhandelingen zijn bikkelhard, stelt Els Prins, de woordvoerder van de werkgeversbond, aldus Tweakers.net.
In 2010 moesten alleen gebruikers betalen die de embedded muziek als ‘belangrijke functionaliteit’ aanbieden, zoals radioportals. Bij wie het slechts als achtergrondmuziek dient, krijgt geen rekening. Op dit moment onderhandelen de organisaties over afspraken voor 2011.
Rechterlijke of politieke bemoeienis
“Misschien komen we er nog uit, maar ik verwacht het niet”, stelt Prins tegenover Tweakers.net. Midden december moet er meer duidelijkheid zijn. De werkgeversbond deinst er niet voor terug om naar de rechter te stappen als Buma/Stemra het been stijf houdt, "tenzij de politiek ingrijpt".
Frank Helmink, de woordvoerder van de auteursrechtenorganisatie, bevestigt de gesprekken, maar gaat er niet inhoudelijk op in. Wel is het zeker dat particulieren die geen geld verdienen met een website niet hoeven te betalen voor het inplakken van een muziekvideo.
Niet blij met factuur
De beheerders van websites die embedded muziek als ‘belangrijke functionaliteit’ aanbieden, krijgen nog een factuur voor 2010. Hier zijn ze niet over te spreken. Zij vinden dat de afspraken over wie al dan niet moet betalen niet duidelijk zijn.
Volgens auteursrechtadvocaat Kamiel Koelman is het ook nog maar de vraag of Buma/Stemra een rekening mag presenteren voor het gebruik van embedded streams. “In principe is het niet anders dan hyperlinken”, zegt hij. “En de experts zijn het erover eens dat hyperlinken geen nieuwe openbaarmaking is.”
Daarentegen bepaalde de Hoge Raad ooit dat kabelmaatschappijen moeten betalen voor het doorgeven van radiostations aan hun abonnees. Zou dit ook gelden voor websites die hoofdzakelijk embedded muziek aanbieden?