Amerikaan sleept Google voor rechter
Google scant e-mails die worden verzonden naar Gmail-adressen om er advertenties aan te koppelen, zegt Keith Dunbar. Hij sleept het bedrijf voor de rechter.
Volgens Dunbar overtreedt Google de Amerikaanse wet, in het bijzonder de Electronic Communications Privacy Act uit 1986. Het stuit hem tegen de borst dat de internetreus afzenders niet inlicht over de scan van hun e-mail naar een Gmailgebruiker.
Andere internetters die het met hem eens zijn, kunnen zich aansluiten bij zijn aanklacht.
[related_article id=”158901″]
De man uit Texas eist een schadevergoeding van honderd dollar per dag voor elke overtreding of tienduizend dollar in totaal. Het hoogste bedrag moet uitbetaald worden. De winst die Google overhoudt aan de koppeling tussen de inhoud van de mail en advertenties zou het eveneens moeten afgeven.
Schendt privacy niet
Een formele aanklacht heeft Google daarentegen nog niet ontvangen, beweert een woordvoerder in een e-mail aan InformationWeek. Het bedrijf onthoudt zich daarom van commentaar.
Het geeft wel toe dat het e-mails scant in het belang van de strijd tegen virussen en spam, en om relevante advertenties weer te geven bij de berichten. Zo kan het zijn diensten gratis houden en heeft Gmail altijd gewerkt, schrijft de zoekgigant.
In de privacyverklaring staat overigens dat Google de privacy van Gmail-gebruikers niet schendt. E-mails worden alleen door de ontvanger gelezen. Daarnaast is hij de enige die de advertenties ziet.
Volgens Eric Goldman, een rechtenprofessor die InformationWeek sprak, is er in 2004 al commotie ontstaan over de scanningmethode van Google. Bij de oproepen om deze te onderzoeken is het echter gebleven. De professor vindt het daarom verbazingwekkend dat Dunbar bezig is met een aanklacht.