Mindjet MindManager 9
Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig te maken met een dagelijkse overdosis informatie. Om niet te verdrinken in e-mails, taaklijstjes en ideeën kijken we daarom naar de intuïtieve mindmaps van Mindjet MindManager 9.
Mindmappen is een manier van visuele planning die speelser en efficiënter is dan het bijhouden van taaklijstjes.
Het principe is eenvoudig: kies een onderwerp, omcirkel dat en verbind het vervolgens met andere ballonnetjes die associaties bevatten. Op die manier krijg je snel overzicht bij grote projecten. Alleen ben je wel gebonden aan de omvang van het papier. Daarom zijn er veel gratis programma’s die je meer ruimte en mogelijkheden geven, en geen enkele is zo veelzijdig als MindManager 9.
Betere integratie met Office
Sinds de laatste keer dat we dit bijzondere programma bekeken, heeft Mindjet gesleuteld aan een strakkere integratie van Microsoft Office. De ontwikkelaar wil dat je de interface zo min mogelijk hoeft te verlaten. We vinden dat hij daar met versie 9.0 goed in is geslaagd. Word-documenten zijn te importeren en rechtstreeks te bewerken.
Dankzij de verbeterde samenwerking met Outlook 2010 kunnen agenda-afspraken, taken en mails eenvoudig worden geïntegreerd. Ook is er een browser in een zijbalk, waardoor je eenvoudig online content naar je mindmap importeert. Het lijkt wel alsof MM9 een nieuw lid van de Office-familie is geworden.
Omzetten naar Powerpoint
We zijn vooral gecharmeerd door de optie om belangrijke onderdelen van je mindmap te converteren naar PowerPoint-dia’s. Die verschijnen in een handige zijbalk, zodat je ze snel kunt ordenen vlak voor een presentatie.
Het aantal mogelijkheden om je mindmap persoonlijk aan te passen is duizelingwekkend. Het uiterlijk van MM9 is erop vooruitgegaan en komt overeen met de Windows 7-huisstijl.
Gelukkig biedt MindManager via het van Office 2010 gekopieerde Backstage-menu een aantal handige templates en kun je bovendien zoeken in een online database van mindmaps van andere gebruikers. Een belangrijke nieuwe functie, de toevoeging van GANTT-diagrammen, komt alleen van pas voor ervaren projectbeheerders.
Desondanks is de leercurve van dit programma bijzonder steil. Mindjet heeft dan ook ‘coaches’ aan het werk die je via remotesessies verborgen functies helpen ontdekken. Helaas zijn er nog geen Nederlandse begeleiders aan het werk, maar het is een idee dat ook andere softwaremakers zouden moeten overnemen.
Een punt van kritiek op deze digitale assistent is zijn veeleisendheid. MindManager 9 vraagt minder werkgeheugen dan voorgaande versies, maar het blijft nog altijd een zware applicatie. Omdat dit een programma is dat je liefst altijd bij de hand hebt, kun je vertraging oplopen bij het draaien van meerdere zware programma’s. Vooral oudere machines zullen last hebben van deze hoge systeembelasting.
De autoherstel-functie van Office 2010 vinden we terug in MM9, wat erg van pas komt bij een programmacrash. Maar goed ook, omdat de applicatie tijdens het testen meerdere malen ten onder gaat.
MindManager 9 heeft geen gelijke in de wereld van mindmapsoftware, maar vraagt daar ook het volle pond voor. We raden je daarom aan eerst te experimenteren met Freemind (www.freemind.org) of Xmind (www.xmind.net) of de trialversie te downloaden op Mindjets website.
De investering is immers te groot om dit uiterst nuttige programma stof te laten happen in een hoek van je systeem.
Mindjet MindManager 9
Prijs: 299 euro (exclusief btw) (januari 2010)
PRO: strakke integratie Office 2010; zijbalkbrowser; mindmaps snel overbrengen naar PowerPoint-presentatie; enorm aantal mogelijkheden; trial ‘coaches’.
CONTRA: hoge leercurve; weinig nieuwe functionaliteit in laatste versie; hoge systeemdruk; begeleiding nog niet in het Nederlands.