Nieuws

Sony klaagt PS3-hackers aan

Sony dient in Amerika een klacht in tegen enkele hackers die de belangrijkste beveiligingssleutel van de PlayStation 3 op het internet hebben verspreid.

De getalenteerde jonge hacker George Hotz en enkele leden van het fail0verflow-team moeten zich voor de rechter verantwoorden. Sony eist dat er een verbod wordt opgelegd op het verspreiden van informatie over het hacken van zijn jongste spelconsole.

Inbeslagname
Daarnaast wil de Japanse spellenboer alle mediadragers en computers van Geohot in beslag laten nemen. De hacker, die ook verantwoordelijk is voor het kraken van de iPhone, wist via een uitbuiting de rootkey van de PS3 te achterhalen. De formule om de code te berekenen publiceerde hij vervolgens op zijn website.

Daarbij vermeldde Hotz ook dat de grote consolebouwers hem best in dienst nemen als ze hun volgende generatie spelconsoles willen beveiligen. Sony vertaalt deze provocatie voor de rechter als een poging tot afpersing.

[related_article id=”152275″]

‘Laatste kans om aandelen te verkopen’
Sony haalt ook een tweet aan die een lid van het fail0verflow-team enkele dagen voor hun presentatie van de beruchte uitbuiting de wereld in stuurde. Die presentatie vond plaats tijdens de Chaos-hackersconferentie in Berlijn. “Dit is je laatste kans om je aandelen in Sony te verkopen”, luidde het.

Daaruit leidt Sony af dat de hackers het bedrijf bewust schade wilden berokkenen. De beklaagden hebben bewust de Digital Millenium Copyright Act (DMCA) en de Computer Fraud and Abuse act overtreden, argumenteert het Japanse bedrijf.

Sony beweert ook dat het kraken van de PS3 toelaat illegale spelkopieën te spelen op de console. Zowel Hotz als team fail0verflow heeft zich meermaals publiekelijk gedistantieerd van piraterij. Ze willen enkel zelfgeschreven code uitvoeren op hun console.

Other OS
Vroeger was dit mogelijk door Linux te installeren via de Other OS-optie die Sony in zijn PlayStation 3 verwerkte. Maar toen Hotz onder Linux op zoek ging naar fouten in de beveiliging, en die naar eigen zeggen ook vond, heeft Sony die functie verwijderd.

Bovendien is het met de aangepaste firmware en andere projecten van Hotz, om legale problemen als deze te vermijden, niet mogelijk om illegale spellen af te spelen. Andere ontwikkelaars pasten zijn werk ondertussen voor dit doeleinde aan.

Rootkey nog steeds online
Boosdoener Geohot ging aanvankelijk in op de eis van Sony om de formule voor de rootkey van zijn website te verwijderen, maar plaatste hem na overleg met zijn advocaat weer online, samen met de documenten van de aanklacht tegen hem en fail0verflow.

Wat Sony met deze gerechtelijke actie wil bereiken is onduidelijk. De beveiliging van de PlayStation 3 lijkt finaal omzeild aangezien de formule om de rootkey en andere beveiligingscodes verspreid zijn op het internet.

Ontwikkelaars kunnen er hun code mee vermommen, zodat de PlayStation 3 die als afkomstig van Sony aanziet. Een softwarematige oplossing voor de jailbreak is hierdoor vrijwel onmogelijk.

beveiliginggeohothardwarehome-entertainmentjailbreakjustitienieuwsontwikkelaarplaystation3ps3rootkeysony

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken