Hitachi LifeStudio Mobile Plus
In de grote wereld van externe harde schijven is het moeilijk om een product te laten opvallen. Hitachi pakt het daarom helemaal anders aan, met een docking station voor zijn externe harde schijf en een USB-stick die je er vooraan tegen kunt plaatsen. Het design ziet er niet alleen erg opvallend uit, het is ook erg handig.
Het docking station voelt heel stevig aan en weegt genoeg om te blijven staan wanneer je de harde schijf erin schuift. De harde schijf gaat er aan de bovenkant in; dankzij de twee sleuven kun je hem er alleen maar recht in schuiven. De USB-stick wordt via magneten vooraan bevestigd en synchroniseert automatisch met de harde schijf.
Zowel op de USB-stick als op de harde schijf vind je een witte led die aanduidt dat alles goed is aangesloten. Het docking station wordt met de computer verbonden via twee USB-stekkers, zonder extra voeding. De magneetcontacten voor de USB-stick zijn behoorlijk sterk, waardoor hij altijd automatisch op de goede plaats hangt en een goed contact maakt met het station.
[related_article id=”161563″]
Media op een 3D-muur
De meegeleverde software van LifeStudio is eigenlijk een variant van de bekende toepassing Cooliris. Je krijgt daarbij je foto’s, muziek of films in een 3D-muur te zien. Leuk, al verlies je soms wel het overzicht als je snel door bestanden gaat. Nieuw in LifeStudio is de mogelijk om automatisch alle multimediabestanden op je computer te verzamelen, om ze daarna op datum te rangschikken.
Helaas is het film- en muziekaanbod in Europa heel beperkt vergeleken met het Amerikaanse. De mogelijkheid om al je foto’s van Facebook, Picasa of Flickr te integreren, is wel een pluspunt. Naast LifeStudio heeft Hitachi een online back-upservice waar je tot 3 GB gratis van kunt genieten. Wil je meer capaciteit, dan moet je bijbetalen.
Innovatie
Hitachi probeert te innoveren, en dat lukt ook grotendeels. De meegeleverde software werkt goed en zal alleen maar beter worden, zodra er meer muziek- en filmcontent beschikbaar wordt in Europa. De magnetische USB-stick is een plezier om mee te werken. Alle data die je erop zet, worden automatisch naar je harde schijf gekopieerd.
De stick functioneert eigenlijk als een kaartlezer, want achteraan vinden we een microSD-slot waar een kaartje van 4 GB inzit. Die kun je vervangen tot maximaal 32 GB, een leuke extra. Enig nadeel is de plaatsing van die sleuf, die heel diep is verborgen. Een pincet of lange nagels zijn een must om de geheugenkaart eruit te krijgen.
Standaard is de LifeStudio Mobile Plus geformatteerd als FAT32-systeem, wat ervoor zorgt dat je geen bestanden groter dan 4 GB kunt verplaatsen. Dit is makkelijk aan te passen met de meegeleverde LifeStudio. De externe harde schijf heeft twee verschillende partities.
De eerste partitie kun je vrij formatteren naar NTFS, FAT32 (Windows) of HFS+ (Mac). De tweede partitie is een alleen-lezengedeelte en is geformatteerd als cd-rom die Hitachi’s LifeStudio bevat.
De capaciteit van 320 gigabyte valt wel tegen, in vergelijking met andere externe harde schijven. Het is dan ook slikken wanneer je de prijs ziet, want voor hetzelfde bedrag heb je USB-schijven met drie keer meer capaciteit. Leuk en vernieuwend, maar nu moet Hitachi die lijn doortrekken naar harde schijven met hogere capaciteiten.
Hitachi LifeStudio Mobile Plus
Prijs: 99,99 euro (320 GB) (januari 2011)
PRO: synchronisatie tussen USB-stick en harde schijf; sociale integratie LifeStudio; magnetische USB-stick.
CONTRA: USB 2.0 in plaats van USB 3.0; hoge prijs; moeilijk bereikbaare microSD-sleuf.