Creative Zen X-Fi2 (8 GB)
De originele Zen X-Fi van Creative is na enkele jaren nog altijd een van mijn favoriete mediaspelers, dankzij zijn uitmuntende klank en SD-kaartsleuf. De verwachtingen voor de X-Fi2 waren dan ook hooggespannen. Het eerste wat opvalt, is het grotere scherm en het feit dat alle bedieningsknoppen, op één na, verdwenen zijn.
Creative springt voor het eerst dus mee op de Trein Der Aanraakschermen, maar de Zen X-Fi2 mist helaas de sprong en klampt zich met de moed der wanhoop vast aan de laatste wagon, terwijl zijn benen elke dwarsligger op de sporen raken. Toegegeven, dat is misschien wat overdreven, maar je hebt nu ongetwijfeld door dat ik het aanraakscherm geen goede zet vind.
Worstbediening mogelijk
In een wereld die gedomineerd wordt door capacitieve schermen, koos Creative immers voor een resistief exemplaar. De eerste soort vind je onder andere op smartphones zoals de HTC Desire en mediaspelers als de iPod Touch. Zelfs de iPod Nano heeft er tegenwoordig eentje.
Capacitieve schermen reageren ogenblikkelijk en vlot op je bewegingen, maar omdat ze werken met spanning, kan je ze niet bedienen met een niet-geleidende stylus. Je vinger of een worst werken wel. Resistieve schermen reageren daarentegen op druk, waardoor je fysiek meer moeite moet doen, maar ze wel met elk object kunt bedienen.
In mensentaal: vergeleken met het scherm van pakweg de iPod Touch reageert het scherm van de Zen X-Fi2 erg stroef. Een voorbeeld: om het scherm te deblokkeren moet je een bol naar de rand van het scherm slepen. De bol reageert met behoorlijk wat vertraging, om zich vervolgens met drie schokken naar de rand te verplaatsen, in plaats van vlot je vinger te volgen als een schaduw.
Uitmuntende klank
De kwaliteit van het beeld is wel goed, al loopt Creative ook hier enkele lengtes achter op de mediaspelers van Apple. Maar wat het geluid betreft, is de Zen X-Fi2 de onbetwiste winnaar. Zelfs zonder de klankverbeterende X-Fi-optie ingeschakeld klinken mijn testdeuntjes erg goed, wat ook te danken is aan de meegeleverde oortjes, die de plastic prullen van Apple tot schaamte dwingen.
Toch zijn er nog twee minpuntjes van de X-Fi2 die ik wil vermelden: het feit dat de SD-sleuf vervangen werd door een microSD-sleuf en het ontbreken van een echte volumeknop. Zoek je toch een waardige opvolger van de Zen X-Fi, dan ben je beter af met de goedkopere Zen X-Fi Style.
Creative Zen X-Fi2 (8 GB)
Prijs:109,99 euro (januari 2011)
PRO: uitmuntende klank.
CONTRA: aanraakscherm reageert niet goed.