Fosdem haalt openbronfans naar Brussel
Dit weekend verzamelen honderden openbronfans op de campus van de ULB in Brussel voor de gratis openbronconferentie Fosdem.
Fosdem is een jaarlijkse conferentie in Brussel over vrije en openbronsoftware. Ze wordt door vrijwilligers georganiseerd, is gratis toegankelijk en lokt elk jaar enkele toppers uit de openbronwereld naar Brussel.
Open versus vrij
“We zijn een conferentie voor twee groepen die nogal uiteenlopen”, zegt Mark Van den Borre, de vrijwilliger die spreekt in naam van Fosdem. “Enerzijds zijn er de openbronontwikkelaars die meer de nadruk leggen op het praktische en het technische van hun software. Ze zijn bezig met de markt waarin hun software terechtkomt. De anderen zijn vrijesoftwareontwikkelaars. Zij leggen meer de nadruk op de maatschappelijke meerwaarde van hun werk.”
De dualiteit van Fosdem uit zich dit jaar in de twee topsprekers die naar het evenement komen. De ene is Eben Moglen, de directeur van het Software Freedom Law Center. Hij komt vertellen over de invloed die vrije software kan hebben op onze politieke vrijheden.
De andere topspreker is veel minder idealistisch en opereert op een heel praktisch niveau. Chris Lattner is ontwikkelaar bij Apple en komt spreken over technologie om software te compileren: LLVM en Clang.
Chaos
Wie ooit al eens naar Fosdem geweest is, zal zich wel herinneren dat het er eerder losjes aan toegaat op de conferentie. Bijna chaotisch zelfs. Zelf noemt de organisatie het "gezellige drukte die nodig is om Fosdem de ontmoetingsplaats te laten zijn die het nu is."
"Technisch staan we voor topkwaliteit, maar op alle andere terreinen kiezen we voor een lage drempel. Zo is bijvoorbeeld de toegang vrij en registratie niet vereist. Zo krijg je automatisch een publiek waar ook veel studenten tussen zitten. We zijn ook zo populair dat de fysieke capaciteit van de campus op de Université Libre de Bruxelles al enige jaren bereikt is. Dat zijn allemaal dingen die een beetje de sfeer van een bazaar geven aan de gangen", aldus Van den Borre.