Nieuws

Drie USB 3.0-opslagapparaten getest

Traag maar zeker vindt de opvolger van USB 2.0 zijn weg naar desktops en notebooks. We zijn echter nog altijd op zoek naar apparaten die de enorme bandbreedte van USB 3.0, ook wel SuperSpeed USB genoemd, nodig hebben.

Aan onze zoektocht lijkt nu een einde aan te komen met de eerste generatie externe USB 3.0-opslagapparaten gebaseerd op flashgeheugen.

Klassieke harde schijven halen sequentiële transfersnelheden die niet boven de 150 MB/s komen. Ruim onder het maximum van sata en esata dus, zodat USB 3.0 hier eigenlijk geen snelheidsvoordeel biedt.

Het wordt anders met solidstatedrives (SSD). Die kunnen nu snelheden aan van meer dan 250 MB/s en vragen dus snelle interfaces. SSD’s waren tot voor kort alleen verkrijgbaar voor intern gebruik, maar LaCie en Kingston implementeren de technologie nu ook in USB-apparaten.

Snelle stick
De LaCie FastKey is een van de eerste USB-sticks met SSD-technologie. In vergelijking met doorsnee USB-schijven valt de FastKey wel erg groot uit; het flashgeheugen en de aansturingschip nemen nu eenmaal extra plaats in beslag. De grootte van de behuizing bemoeilijkt ook het aansluiten op dichtbevolkte USB-poorten. Jammer dat LaCie geen verloopkabeltje meegeeft.

Daartegenover staat gelukkig dat dit een meer dan snelle stick is. Lezen doet de FastKey met een snelheid van 183,54 MB/s, voor schrijven is dat 102,35 MB/s. Wel vreemd dat LaCie zelf uitpakt met een leessnelheid van 260 MB/s, want die waarde kunnen wij onmogelijk halen. Ook vinden we dat de prijs per gigabyte (iets meer dan vier euro)  veel te hoog ligt, zeker in vergelijking met de schijf van Kingston.

Externe SSD
Kingstons HyperX Max 3.0 is een wat ander beestje dan de LaCie FastKey. Het is een 2,5 inch externe SSD met USB 3.0. Hij is ongeveer dubbel zo groot als de FastKey en lijkt nog het meest op een plattere versie van een 2,5 inch pocketschijf. Wel jammer dat de kabel zo kort is.

Volgens Kingston moet deze SSD snelheden halen van 195 MB/s en 160 MB/s voor respectievelijk lezen en schrijven. Wij meten 151,12 en 180,71 MB/s. Opmerkelijk, want hij schrijft dus sneller dan dat hij leest. Voor een extern opslagapparaat lijkt ons dat niet eens een nadeel. In de applicatietests van PCMark Vantage toont de HyperX Max 3.0 zich duidelijk sneller dan de FastKey, en ook de prijs per gigabyte blijkt aantrekkelijker.

Groter, sneller, beter?
Allemaal mooi en wel die supersnelle en hippe SSD’s, maar de prijs is er dan ook naar. Wil je op een economische manier flitsend snelle opslag combineren met USB 3.0, dan moet je LaCies 2big overwegen. Deze externe behuizing biedt plaats aan twee 3,5 inch harde schijven, die je via een schakelaar achteraan kunt laten samenwerken in een raidmodus naar keuze.

Interessant is vooral dat LaCie de 2big aanbiedt met twee harde schijven van 3 TB. Het gaat om Seagate Barracuda XT’s met 64 MB cachegeheugen en een rotatiesnelheid van 7.200 toeren per minuut. In raid-0 levert dat een bruikbare capaciteit op van zes terabyte!

LaCie levert bij de 2big een kaartje dat past in een PCI Express x1-sleuf en zo twee USB 3.0-poorten toevoegt aan je computer. Handig, want alleen nieuwe computers hebben (meestal) USB 3.0. Ook het vermelden waard zijn de speciale drivers van Symwave voor het kaartje.

Als je die installeert in plaats van de standaarddrivers gaan de snelheden er een stuk op vooruit. De door LaCie beloofde leessnelheid van meer dan 300 MB/s wordt in dat geval gemakkelijk gehaald, zoals we zelf kunnen vaststellen. Ook bestanden wegschrijven gaat de 2big goed af met ruim 230 MB/s.

Snelheid zelden haalbaar
Groot én snel? Is de 2big dan de ultieme externe harde schijf? Dat hangt ervan af. Ten eerste is de kans klein dat je de maximale snelheid ook werkelijk haalt. De meeste andere opslagapparaten – denk aan de harde schijf in je pc – halen verre van 300 MB/s, zodat de kans op bottlenecks groot is. Daarnaast vinden we de 2big-behuizing veel te groot en te zwaar om overal mee naartoe te sleuren.

Conclusie
Belangrijkste conclusie na het testen van drie USB 3.0-opslagapparaten? Supersnelle, externe gegevensoverdracht is dankzij de komst van SSD-gebaseerde USB 3.0-apparaten eindelijk mogelijk. Je moet er echter veel geld voor over hebben en beseffen dat de bron snel genoeg moet zijn om de maximumsnelheid uit USB 3.0 te kunnen halen.

Kingston HyperX Max 3.0
Prijs BE: 332 euro (128 GB) (februari 2011)
Prijs NL: 327 euro (128 GB) (februari 2011)

PRO: stevige behuizing; hoge schrijfsnelheid; aanvaardbare prijs/capaciteit.
CONTRA: te korte USB-kabel.

LaCie 2big USB 3.0
Prijs BE: 719 euro (6 TB) (februari 2011)
Prijs NL: 689 euro (6 TB) (februari 2011)
www.lacie.com

PRO: snelle datatransfers tot 300 MB/s; USB 3.0 PCI Express-kaartje is inbegrepen; robuuste en stille behuizing.
CONTRA: groot en zwaar, dus beperkt draagbaar.

LaCie FastKey
Prijs BE: 249,99 euro (60 GB) (februari 2011)
Prijs NL: 244,99 euro (60 GB) (februari 2011)

PRO: hoge leessnelheid; 256 bits AES-encryptie mogelijk.
CONTRA: stevige prijs per gigabyte; veel vrije ruimte nodig rond USB-connector.

bandbreedtedesktopnotebookreviewsusbusb3

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken