Flashgeheugen volledig wissen kan niet
Manieren om data onherroepelijk te wissen van flashgeheugen zijn niet honderd procent betrouwbaar, zeggen onderzoekers.
De solidstatedrive ofwel SSD is aan een opmars bezig. Deze harde schijf gebruikt flashgeheugen in plaats van een ronddraaiende plaat met magnetisch opgeslagen gegevens. SSD’s zijn een stuk sneller dan klassieke harde schijven.
Maar gegevens op een SSD krijg je niet zo gemakkelijk weer weg, zo blijkt uit onderzoek. De bestaande methoden om gegevens permanent te verwijderen zijn wel betrouwbaar voor klassieke harde schijven, maar bij SSD’s garanderen ze niets.
[related_article id=”161920″]
Geheime kopieën
Bij klassieke harde schijven kun je één bestand verwijderen. Een financieel of juridisch rapport dat niet voor gevoelige zieltjes is bestemd bijvoorbeeld. De rest van de harde schijf blijft gewoon intact.
Maar dat is niet mogelijk met een flashgebaseerde harde schijf. De onderzoekers vonden geen enkele methode die een bestand permanent kan laten verdwijnen. De oorzaak van dit euvel schuilt in stiekeme kopieën die de computer maakt op het flashgeheugen. Om de slijtage van SSD gelijkmatig te laten verlopen, verdeelt de computer de gegevens over het fysieke geheugen.
Hier en daar blijven gegevens op de harde schijf verweesd achter, als de computer ze niet meer nodig heeft. De verwijdertool kan ze over het hoofd zien, maar forensisch onderzoek kan de gegevens wel terughalen.
Helemaal wissen moeilijk
En dan zijn er de methoden om een volledige harde schijf te wissen. De meest efficiënte werkwijze voor harde schijven is een proces dat degaussen heet. Daarmee wordt de schijf onderworpen aan wisselende magnetische velden die de gegevens op de schijf verknoeien.
Bij een SSD heeft degaussen geen effect. Alles is achteraf nog leesbaar. Maar een soortgelijke techniek om wisselende spanningen door het flashgeheugen te jagen, kan de gegevens niet verwijderen.
Volgens de onderzoekers zijn er nu geen degelijke methodes komen om SSD’s helemaal leeg te maken. Volgens hen moeten de makers geavanceerde wismethodes in hun schijven inbouwen.