Quora: antwoord op al je vragen?
Quora is een nieuwe webdienst die snel en gemakkelijk al je vragen probeert te beantwoorden. Hiervoor valt de site niet terug op algoritmes die het internet afstruinen naar informatie die je zelf ook had kunnen vinden, maar op antwoorden die gegeven worden door andere gebruikers.
In de eerste plaats kun je grasduinen door de database van al beantwoorde vragen. Maar als je hier geen relevante vraag in terugvindt, kun je er ook zelf een voorleggen aan de gebruikersgemeenschap. Terwijl je een vraag intypt, probeert de software te voorspellen wat je wilt weten. Het programma doet zijn uiterste best om je in de richting van een bestaande relevante discussie te sturen.
Goede, uitgebreide antwoorden
De meeste vragen die we stellen worden vrij snel en goed beantwoord. Zo ontvangen we heel snel drie relevante antwoorden op onze vraag of we aan een router beter manueel een netwerkadres kunnen toekennen of dat we deze taak aan een DHCP-server moeten overlaten. Eén antwoord is zelfs behoorlijk uitgebreid.
Met minder technische onderwerpen oogsten we echter niet zoveel succes. Zo blijft onze vraag over de optimale lichaamstemperatuur voor een kleuter lang onbeantwoord. Wellicht is dit te wijten aan de beperkte gebruikersbasis die Quora momenteel nog heeft.
Op het moment van schrijven kun je immers alleen een account aanmaken op uitnodiging van een andere gebruiker. Daardoor bevinden er zich onder de gebruikers wellicht veel techneuten, traditioneel de eersten die dit soort nieuwe diensten uitproberen.
Andere talen geen prioriteit
De voertaal op Quora is overigens Engels. Wanneer we Quora zelf de vraag voorleggen of de dienst ook andere talen zal ondersteunen, dan krijgen we als antwoord dat dat momenteel geen prioriteit is.
Quora bouwt echter ook voort op interactie tussen gebruikers onderling, en onderscheidt zich hierdoor van gelijkaardige diensten zoals Yahoo Answers. Zo kunnen gebruikers in een thread hun favoriete antwoorden naar boven sturen door erop te stemmen. Maar ze kunnen ook commentaar geven, iemand die heel behulpzaam is geweest bedanken of aangeven dat een antwoord hen helemaal niet verder geholpen heeft.
Als een antwoord echt indruk op je gemaakt heeft, dan kun je de persoon die het heeft gegeven blijven volgen, net zoals op Twitter.
Netwerksites
Quora is geen ommuurd tuintje op het internet, maar integreert zich met je bestaande sociale netwerk. Zo kun je je Quora-account laten linken met je Facebook- of Twitteraccount, of met een blog. Op deze manier kun je de vragen die je op Quora gesteld hebt volgen via Twitter, Facebookvrienden makkelijk terugvinden op Quora of ze laten weten wanneer je een antwoord omhoog stemt.
Integratie met meer professionele netwerken zoals LinkedIn ontbreekt echter. Spijtig, want als je de professionele achtergrond of expertises van iemand via LinkedIn zou kunnen controleren, kun je zijn antwoorden beter op waarde inschatten.
Quora
Prijs: gratis (maart 2011)
PRO: eenvoudige, frisse vormgeving; integreert met andere sociale media; snelle en accurate antwoorden op de meeste vragen.
CONTRA: niet geschikt voor alle onderwerpen, geen integratie met professionele netwerken zoals LinkedIn.