Belgisch internet bijna plat in november
Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) eist dat er een noodprocedure komt voor het beheer van de domeinnaamzone .be. Hij herhaalt zijn vraag naar aanleiding van een incident in november, toen een volledig falen van de .be-zone maar nipt vermeden kon worden, aldus vakblad Datanews.
Van Quickenborne wil dat een andere partij het beheer moet kunnen overnemen als de huidige domeinnetbeheerder DNS.be ernstig in de fout gaat. Op 25 november bleek dat het onderuitgaan van het internetverkeer in België geen illusie is. Toen hebben zes van de zeven nameservers die het verkeer van en naar .be-sites regelen en door DNS.be worden beheerd bijna een uur lang platgelegen. Dat heeft toen serieuze vertragingen voor de internetgebruikers tot gevolg gehad.
Minister op de hoogte
Als de laatste .be-nameserver toen ook offline zou gegaan zijn, en de anycast-machines (niet door .be beheerd) overbelast zouden geraakt zijn, dan was het volledige internetverkeer van en naar meer dan een miljoen .be-websites volledig verlamd geweest. Dan was er geen e-commerce meer mogelijk onder .be, en zou alle internetbankieren geblokkeerd zijn geweest, net als het e-mailverkeer en andere online-communicatiemogelijkheden.
"Ik was op de hoogte van het incident met de zes servers", bevestigt hij aan Data News. "En omdat ik bezorgd ben om het belang van de .be-domeinen voor onze economie, bevestig ik nogmaals mijn vraag om te voorzien in een back-upscenario."
Hij wil dan ook dat er in de volgende Belgische telecomwet een noodprocedure komt om het beheer van de domeinnaamzone .be over te dragen aan een andere partij. Als DNS.be ernstig zou falen, dan moet het BIPT onmiddellijk een andere partij kunnen aanwijzen die de taken van DNS.be kan overnemen. Het in Leuven gevestigde DNS.be beheert al meer dan tien jaar alle domeinnamen eindigend op .be.