Nieuws

De verschillende soorten cloud

Er zijn verschillende soorten cloudcomputing, dat is intussen al duidelijk. Iedereen eigent zich een stukje cloud toe. Gelukkig zijn er een aantal onderverdelingen waar iedereen het over eens is.

Volgens aangeboden dienst
Eén onderverdeling is op basis van wat precies als dienst ter beschikking wordt gesteld.

  • SaaS (software as a service): de eenvoudigste en meeste gebruikte vorm van cloudcomputing. Een softwarepakket draait niet meer binnen de eigen bedrijfsmuren maar wordt door een externe partij als dienst aangeboden, vaak gratis. Gekende voorbeelden: Google, Salesforce.com en Hotmail.
  • PaaS: (platform as a service): hier gaan we al een stapje verder. Hier dient de cloud als platform voor ontwikkeling van SaaS-software of zelfs van interne toepassingen, wanneer het bijvoorbeeld een eenmailig ontwikkeltraject betreft. Bekendste voorbeelden: Microsoft Azure, Amazon Elastic Cloud en Google.
  • IaaS (infrastructure as a service): Dit is de extreemste vorm van cloudcomputing: hier wordt de volledige ICT-infrastructuur als dienst afgenomen, al dan niet als verlengstuk van de eigen interne ICT-infrastructuur, en betaald per periode of zelfs per gebruikte rekenkracht of opslagcapcaiteit.

Soms worden hier nog DaaS (desktop as a service), BPaaS (businessprocess as a service) en zelfs XaaS (alles als een service) aan toegevoegd, maar dat is eerder sporadisch.

[related_article id=”161452″]

Volgens locatie
Men kan de cloud ook onderverdelen volgens manier van aanbieden. Dan onderscheidt men de volgende wolken:

  • Public cloud: dit is cloudcomputing zoals men zich het meestal voorstelt: één toepassing of dienst die aan vele klanten tegelijk ter beschikking wordt gesteld.
  • Private cloud: dit is het andere uiteinde van het spectrum: de cloud-infrastructuur wordt aan één bedrijf ter beschikking gesteld, al dan niet binnen de muren van dit bedrijf en al dan niet door de ICT-afdeling van het bedrijf zelf.
  • Hybride cloud: dit is een combinatie van beide voorgaande modellen: een deel van de ICT-infrastructuur huist in een privéwolk, een ander deel in een public cloud, en beide delen vloeien (idealiter) naadloos in elkaar over.
  • Communitycloud: dit zit tussen public en private cloud in. De infrastructuur wordt wel door verschillende bedrijven gedeeld, maar die hebben gemeenschappelijke belangen. Zo vind je al verschillende clouds die specifiek voor overheidsdiensten zijn opgezet.

 

azurecloudiaasmicrosoftnieuwspaasprivatepublicsaassalesforce

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken