Drie tablets op de testbank
?Wie een tabletcomputer wil, heeft de keuze uit de iPad en de op til zijnde stortvloed aan Android -en Windows 7-toestellen. Maar ook het op Linux gebaseerde MeeGo maakt zijn opwachting. We nemen drie verschillende toestellen onder de loep, met elk hun eigen besturingssysteem.
Rond MeeGo is er relatief weinig te doen, zeker in vergelijking met Android. Maar er zitten een paar grote namen achter de software. MeeGo is immers een samensmelting van Moblin en Maemo, twee mobiele Linuxplatformen van respectievelijk Intel en Nokia. Toch is het eerste grote MeeGo-product niet afkomstig van een van die twee, maar van een obscure Duitse firma.
Groter dan de concurrentie
Qua grootte overtroeft de WeTab meteen de concurrentie. Met een 11,6 inch breedbeeldscherm (1.366 bij 768) is deze tablet samen met de W7 Pad de grootste van de hoop. Maar zodra je het toestel in de hand neemt, valt ook meteen het gewicht op: met iets meer dan 1 kg is het duidelijk zwaarder dan andere tablets. Een 7 inch Samsung Galaxy Tab weegt bijvoorbeeld maar een derde van de WeTab.
De tablet maakt dat deels goed door heel veel te bieden, waaronder twee USB-poorten voor printers, toetsenborden of zelfs DVB-T-sticks, een sleuf voor SD-kaarten en een HDMI-aansluiting. Bovendien zit de bouwkwaliteit vrij goed.
MeeGo gaat nog verder dan Android qua openheid. Je kunt met dit OS heel veel kanten uit: naast de beperkte WeTab-appwinkel die Linux-apps als OpenOffice.org en The Gimp aanbiedt, kunnen ook andere apps vlot geïnstalleerd worden. Van Intels AppUp-winkel bijvoorbeeld, maar ook Adobe Air-applicaties. De WeTab draait trouwens probleemloos Flash.
Aan MeeGo is in dit geval een eigen gebruikersinterface met slimme ideeën toegevoegd. Apps worden vastgepind op de Pinboard, een centraal scherm waarin je verticaal kunt scrollen door je duim te vegen over een previewbeeld van de Pinboard in de rechterbalk.
Handig, vooral omdat de WeTab kan multitasken en je zo gemakkelijk nieuwe apps kunt openen. Soms moet je wel in menu’s duiken die regelrecht van een Linux-desktop komen, wat de zaak minder gelikt maakt.
Beperkte kijkhoek
Deze WeTab is dus enorm beloftevol, maar hij heeft jammer genoeg ook twee grote minpunten. Zo beschikt het TN-scherm over een zeer beperkte kijkhoek, vooral verticaal. Concreet wil dit zeggen dat je de WeTab echt recht voor je moet houden of de beeldkwaliteit neemt drastisch af.
Daarnaast gaat de batterij zes uur mee, maar tijdens onze test met wifi en 3G ingeschakeld blijkt het sprookje sneller uit. Vooral als we Flash-filmpjes bekijken, daalt het peil van de batterij zeer snel. We vermoeden toch dat de gebruikte Atomprocessor gewoon te veel stroom verbruikt. Dit is ook samen met de W7 Pad de allereerste tablet die wij in handen krijgen met een hoorbare ventilator.
?De W7 Pad van I-Pro is veel makkelijker samen te vatten dan de WeTab. Deze Windows 7-tablet heeft niet al te veel extra’s. Het design is bijna identiek aan de WeTab, met alleen enkele kleine verschillen in de specificaties. Helaas erft hij ook de belabberde horizontale kijkhoek.
Om het geheel meer een tabletgevoel te geven, gebruikt I-Pro de software Exopc als een extra laag boven op Windows 7. Deze software doet zijn best om overtuigend over te komen, maar het duurt niet lang voor we die links laten liggen.
Het probleem is dat Windows 7 niet zo gestroomlijnd werkt op een tablet. Vooral typen gaat moeizaam, door het toetsenbord dat je telkens manueel moet oproepen. Er zijn wel bepaalde commando’s die je met één vingerbeweging kunt uitvoeren, zoals een pagina verder- of teruggaan, maar Windows 7 bevat een heleboel knoppen die veel te klein zijn om met een vinger te selecteren.
Toch is ons oordeel over het algemeen goed. Het grote voordeel van de W7 Pad is dat alles werkt zoals op een gewone computer. Er zijn geen softwarebeperkingen zoals dat bij tablets heel vaak wel het geval is. De prijs die je daarvoor betaalt is een minder gestroomlijnde ervaring op het vlak van gebruiksgemak.
Ook hier laat de batterij het afweten. Waar andere tablets een efficiëntere ARM-processor hebben, gebruikt de W7 Pad net als de WeTab de Intel Atom N450. Hierdoor moet je al een stopcontact opzoeken na vier uur, tenminste als wifi ingeschakeld is. Daarnaast merken we een probleem op bij het aan- en uitzetten van de tablet. De ene keer schakelt hij in slaapstand, de andere keer roept hij het taakbeheer op.
En wat met Android?
De MeeGo- en Windows 7-toestellen hebben dus hun gebreken, maar hoe zit het met Android? Dat wordt algemeen aanzien als de grootste concurrent voor Apple. Helaas zijn het aantal goede tablets die hiermee werken op één hand te tellen. Creative komt nu met twee toestellen op de markt, onder de naam ZiiO. Wij bekijken het 7 inchmodel.
Onze eerste indruk is niet heel schitterend. De haperende animaties in de menu’s zijn storend en de Android Market is nergens te bekennen. Als alternatief is er de ZiiStore, waar je een beperkt aanbod aan Android-applicaties kunt downloaden. Na registratie op de Zii-website kun je daarmee aan de slag.
Als je eenmaal door de menu’s heen bent en een applicatie gebruikt, valt het op dat de ZiiO best wel een snelle tablet is. Er zijn weinig details bekend over de specifiek ontwikkelde Zii Labs-processor, maar enkele tests doen vermoeden dat hij ongeveer rond 1 GHz geklokt is. Applicaties reageren dan ook best snel. Waarom de ZiiO zich in het algemeen zo schokkerig gedraagt, is ons dan ook een raadsel.
?De ZiiO is best goedkoop, maar dat merk je wel aan de afwerking van het toestel. De touchscreen is resistief en reageert niet even goed op alle aanrakingen. De beperkte kijkhoek van het TFT-scherm valt ook tegen.
De ZiiO wordt voorzien van Android 2.1, zonder bevestiging van eventuele upgrades in de toekomst. Opvallend is de ondersteuning voor een groot aantal audio- en videoformaten. Met de mini-HDMI-uitgang kun je bovendien alle beeldmateriaal in de beste kwaliteit naar je tv doorsturen.
Creative legt trouwens sterk de nadruk op de bijhorende randapparatuur. Zo kan er dankzij bluetooth verbinding worden gelegd met specifieke draadloze luidsprekers en hoofdtelefoons.
De ZiiO blaast warm noch koud. Ondanks de sterke specificaties hebben we de indruk dat deze tablet wordt beperkt door de zwakke software van Creative. Toch is dit een tablet met behoorlijk wat potentieel voor een beperkt budget. Nu maar hopen dat enkele software-updates iets oplossen aan de mindere interface.
WeTab 3G 32 GB
Prijs: 529 euro (maart 2011)
PRO: veelzijdig toestel; open besturingssysteem; interessante gebruikersinterface.
CONTRA: slechte kijkhoek; batterijduur stelt teleur.
I-Pro W7 Pad 208
Prijs: 834,38 euro (maart 2011)
PRO: onbeperkte software; knappe specificaties; afwerking.
CONTRA: geen volumetoetsen; slechte kijkhoek; stevige prijs.
Creative ZiiO 7 inch
Prijs 8 GB: 249,99 euro (maart 2011)
Prijs 16 GB: 269,99 euro (maart 2011)
PRO: goedkoop voor een tablet; lichtgewicht, snelle processor.
CONTRA: kwaliteit scherm; geen Android Market, haperende interface.