Parrot DIA
?Digitale fotolijstjes vind je tegenwoordig in alle maten en gewichten. En toch weet Parrot de aandacht te trekken. De DIA is namelijk in niets te vergelijken met zijn soortgenoten. Ook niet in prijs.
Digitale fotoframes zijn vaak niet meer dan een lcd-scherm met een designkastje eromheen. Het Franse Parrot, nooit om een origineel ontwerp verlegen, liet deze wetmatigheid voor wat zij is en maakte in samenwerking met designercollectief Nodesign een geheel eigenzinnig kijkdoosje: de DIA.
In dit fotoframe zijn de twee basisonderdelen van het scherm, de lichtbak en het scherm, letterlijk uit elkaar getrokken. Tussen die twee elementen zit een sleuf van zo’n 2 cm, waar wel enorm veel stof in kan vallen.
[related_article id=”158262″]
Pure nostalgie
De foto’s lijken enkele centimeters voor het frame te zweven, alsof je ze kan vastpakken. Heel futuristisch. Alles op het frame lijkt transparant. Tegelijk is de DIA pure nostalgie: ik moet meteen denken aan ouderwetse dia-avonden in de woonkamer.
Nadelen? Als je frame op een kast staat en je wandelt voorbij, dan zie je een donkere streep onderaan, en een helder licht boven aan de lichtbak. De hele bovenrand, inclusief aanraakknopjes, én de achterkant zijn bovendien ultragevoelig. Lange wachtwoorden of URL’s (jawel, je kan googelen op de DIA) wil je echt niet via de knopjes ingeven.
Gelukkig kan je met de hulp van WPS (Wifi Protected Setup) het frame automatisch naar je wifinetwerk laten zoeken. Als het frame eenmaal op je thuisnetwerk zit, kun je alles via een browser op je computer of vanaf elke smartphone regelen.
Applicaties
De twee beste apps op het frame zijn Holidays 2.0 en Mover. Met Holidays zoomt het frame tussen elke foto in op de gps-locatie waar die gemaakt is. Nog leuker is Mover. Daarvoor heb je een extra app nodig die je installeert op je iPod/iPhone (Mover Lite – gratis) of op je iPad (Mover+ € 1,59).
Je kunt vanaf je iDevice vervolgens elke foto of elk filmpje in de richting van je DIA schuiven, zoals je dat wel eens ziet in futuristische filmpjes. Wonderlijk.
Daarnaast kun je foto’s mailen naar een ‘geheim’ adres. Handig als je op reis bent en je ouders wilt verrassen met een foto op hun frame.
Wij kijzen ervoor om alles in te stellen via de webdienst Framechannel.com. Via Framechannel hoef je ook geen wachtwoorden in te tikken op het frame: je hoeft alleen te bevestigen dat Framechannel toegang krijgt. Alleen een tikje vreemd dat dezelfde foto’s vaak terugkeren.
Parrot DIA fotokader
Prijs: 500 euro (maart 2011)
PRO: geen pixels te zien, erg leuke apps, foto’s lijken te zweven.
CONTRA: lomp stekkerblok, overgevoelige bediening, even duur als een iPad.