Creative Ziio 7 inch
Computerproducenten blijven ons enthousiast met tablets bestoken. Gelukkig zitten daar nu ook goedkopere exemplaren bij.
Het is een pak van mijn hart dat je niet langer meer dan zeshonderd euro moet neertellen voor een tablet. Ik vind tablets namelijk erg handig als je bijvoorbeeld op de bus wacht. Maar als ik een tablet koop, wordt het niet deze.
Mooi uiterlijk
Laten we beginnen met de goede kanten. De Ziio is best aangenaam om naar te kijken. Het witte, zacht glinsterende plastic voelt degelijk aan, en met zijn afgeronde hoeken ziet het kleinood er redelijk stijlvol uit. Met zijn 7 inch is het aanraakscherm niet supergroot, maar toch staan er zo’n 36 pictogrammen op een pagina. Daardoor heb ik in het begin wat moeite om snel mijn programma’s te vinden.
Deze Zio is in de eerste plaats een multimediatablet. Het toestel draait op Android, in een eigen Ziio-jasje. Zo krijg je de eigen Ziio-multimediaprogramma’s mee die prominent op je homepage staan. Daarmee kan je muziek en filmpjes afspelen en foto’s bekijken. Dat gaat allemaal prima, al blijkt de Ziio nogal crashgevoelig bij grotere bestanden. Vooral het geluid is op deze Ziio van prima kwaliteit.
Via de ingebouwde wifi kun je ook surfen op het net, al gaat dat bij mij vrij traag. Bij de sites die dit hebben, kom je op de mobiele versie terecht. Voor de rest is het een beetje schuiven met het beeld om de volledige pagina te zien.
Beperkte toegang tot applicaties
Zodra je met deze Ziio meer wil doen dan filmpjes kijken en surfen, struikel je meteen over het grootste minpunt van deze tablet: de apps. Het grote voordeel van Android is dat het een open platform is, maar Creative is erin geslaagd om dat professioneel dicht te metselen.
Je kan met de Ziio niet in de Android Market, toch de grootste verzameling applicaties voor het besturingssysteem. In plaats daarvan moet je naar Creatives eigen platform. Daarop staat slechts een beperkt aantal applicaties, en het is een bijzonder frustrerende bezigheid om er toegang toe te krijgen.
Wil je toch leuke apps installeren, dan moet dat meestal via de onofficiële weg. Dat lukt bijvoorbeeld wel met Angry Birds, dat je gewoon kan downloaden, maar niet met de meeste Google-apps, aangezien die uitsluitend op de Android Market staan. Creative probeert hier blijkbaar een beetje controle over zijn platform te houden, maar schiet zich zo wel serieus in de voet.
De Ziio is een van de goedkopere tablets op de markt. Je haalt de versie met 8 GB geheugen in huis voor 250 euro, voor 270 euro krijg je 16 GB ruimte. Beide kun je nog uitbreiden met microSD-kaartjes.
Creative Ziio 7 inch
Prijs: van 250 tot euro (maart 2011)
PRO: redelijke prijs, uitstekend geluid.
CONTRA: geen Android Market, crashgevoelig.