Sardu 2.0.2c
Het kan gebeuren dat je systeem koppig weigert op te starten, zelfs in veilige modus of via het geavanceerde opstartmenu van Windows. In dat geval is een reddingsschijf vaak nog je enige hoop. Met Sardu creëer je zo’n medium moeiteloos en à la carte.
Wanneer je Sardu (Shardana Antivirus Rescue Disk Utility) opstart, krijg je een venster te zien van waaruit je de gewenste modules maar hoeft aan te duiden.
[download_file]
Die zijn verdeeld over vier rubrieken. In de rubriek Antivirus tref je een twaalftal antivirustools aan, waaronder AVG Rescue CD, Avira AntiVir Rescue System, BitDefender, F-Secure en Kaspersky Rescue CD. De rubriek Tool herbergt nuttige hulpjes als Clonezilla, Macrium Reflect, Ophcrack, Parted Magic en Hiren’s Boot CD.
Linux Live
Linuxliefhebbers komen aan hun trekken in de rubriek Linux Live, waar ze terechtkunnen voor zo’n dertien verschillende livedistro’s, (waaronder uiteraard ook Ubuntu en Fedora, maar net zo goed ook het beruchte Backtrack. In principe volstaat het de items aan te klikken en de tool haalt automatisch de bijhorende isobestanden op.
Dat geldt uiteraard niet voor de rubriek Windows: hier vind je vanwege copyright geen kant-en-klare Windowsomgevingen, maar wel links naar instructies om zelf zulke iso’s samen te stellen.
Heb je eenmaal alle gewenste iso’s met de juiste naam bij elkaar gebracht, dan kan je twee kanten uit. Ofwel breng je die allemaal onder in één groot isobestand, waarna je dat (eerst) virtueel kunt uittesten of meteen naar een opstartbare cd kunt branden. De brandfunctie in Sardu zelf blijkt echter niet te werken, maar een ommetje naar een gratis tool als CDBurnerXP is natuurlijk snel gemaakt. Ofwel laat je Sardu alle iso’s naar een USB-stick (FAT32) schrijven.
Geen problemen
Wij hebben beide mogelijkheden getest en ze werken prima. Of je nu van cd/dvd of USB-stick opstart: in beide gevallen krijg je een (rudimentair) opstartmenu te zien, van waaruit je automatisch naar de gekozen module (bijvoorbeeld Kaspersky Rescue CD, Parted Magic of Ubuntu) kunt doorstarten.
De magie achter zo’n multiboot moet je bij Syslinux/Isolinux zoeken, maar desnoods grijpt Sardu hiervoor automatisch terug naar Grub4DOS en BCDW. Als gebruiker hoef je hier in elk geval niet van wakker te liggen, aangezien dat allemaal netjes op de achtergrond gebeurt.
Kortom, Sardu is een prima tool om een reddingsmedium te maken dat geheel volgens je eigen inzichten is opgebouwd.