Tweeling moet 65 miljoen van Facebook aanvaarden
Een Amerikaanse rechtbank heeft beslist dat de broers Cameron en Tyler Winklevoss een schikking met Facebook moeten aanvaarden.
De Winklevoss-tweeling spande een rechtszaak aan tegen Facebook en diens eigenaar Mark Zuckerberg. Aanleiding is dat Zuckerberg het idee van Facebook zou hebben gestolen van de twee broers. Die werkten op dat moment aan ConnectU, een soortgelijk project. Hun verhaal wordt ook beschreven in de film The Social Network.
65 miljoen is genoeg
Nadat de twee het vermeende plagiaat aanklaagden, besloot Facebook een regeling te treffen. Daarin zou het bedrijf geld en aandelen voor een totaalbedrag van 65 miljoen dollar betalen. Volgens de gebroeders Winklevoss was dat onvoldoende, maar de rechtbank heeft nu beslist dat ze de schadevergoeding moeten aanvaarden.
Jerome Falk Jr. advocaat van de broers, zegt tegenover persbureau Reuters dat de twee opnieuw willen gehoord worden voor een grotere groep rechters. Dat gebeurt zelden, maar kan de zaak alsnog een nieuwe wending geven.
‘Bedrieger’ slaat terug
Intussen duikt ook een andere oude bekende weer op. Paul Ceglia, de man die afgelopen zomer claimde dat hij recht heeft op 84 procent van de site, heeft zijn rechtszaak opnieuw ingediend.
Ceglia beweert dat hij een contract met Zuckerberg heeft afgesloten waarbij hij de helft van de aandelen van het eindproduct (Facebook) zou krijgen. Ook zou hij recht hebben op één procent van de aandelen per dag dat hij aan de site werkte.
De man werd destijds zowel door Facebook als de publieke opinie afgedaan als bedrieger. Het duurde namelijk zeven jaar voor hij geld eiste van de site, en hij kwam al eerder voor de rechter voor een fraudezaak.
Vandaag is Ceglia echter terug. Hij heeft een nieuwe advocaat en zwaait volgens Businessinsider nu met een aantal e-mails uit 2003 en 2004 waarin hij en Zuckerberg hun samenwerking bespreken. Als de berichten door de rechtbank als echt worden aangezien, kan er dus nog een nieuwe schadevergoeding plaatsvinden.