Hoe bescherm ik mijn gsm-contacten?

?De gsm is voor velen een hoeksteen van hun sociaal leven. Maar wat doe je bij verlies? En hoe kan je preventief schade beperken? ZDNet maakt een overzicht en geeft enkele tips.

We hebben het voor alle duidelijkheid niet over beschermhoesjes die moeten voorkomen dat je gsm een valpartij overleeft. Wel over de inhoud. Je telefoon bevat al je telefoonnummers, en vaak nog een heleboel foto’s of filmpjes. Dingen die je in de meeste gevallen niet te grabbel wil gooien, en liefst nog kan terugvinden als je toestel zelf verdwenen is.

Smartphones
De back-upmogelijkheden zijn meestal afhankelijk van je telefoon. Wie een smartphone heeft, kan in veel gevallen rustig slapen. Afhankelijk van het merk worden je contacten automatisch in de cloud (online) opgeslagen, of kan je je telefoon verbinden met je computer om ze daar in een bestand te bewaren.

Zo kan je bijvoorbeeld met een Androidtelefoon probleemloos aan je nummers via Google Contacts. iPhonebezitters kunnen via iTunes een kopie maken van hun toestel en de gegevens terugzetten wanneer ze een nieuw toestel kopen.

Gewone telefoons
Gewone toestellen zijn iets beperkter, al zijn ook hier mogelijkheden genoeg om je gegevens veilig te stellen. Meestal zijn de kopiefuncties terug te vinden in de opties van je adresboek. Let er wel op: de meeste functies zijn afhankelijk van het merk en type gsm.

– Als je telefoon over een intern geheugen beschikt, kan je je contacten kopiëren naar je simkaart. Zo voorkom je dat je deze verliest wanneer je van operator (en dus simkaart) wisselt.
– Wanneer je van telefoon wisselt doe je beter het omgekeerde: zorg dat alle nummers uit je telefoon ook op je simkaart staan.
– Synchroniseren: met sommige toestellen kan je, net zoals met sommige smartphones, een kopie van je contacten maken op je computer.
– Overschrijven: het lijkt wat gek en is allesbehalve snel, maar het werkt. Schrijf al je nummers over naar een tekstbestand op je pc. Print ze uit en bewaar één exemplaar thuis en één in je portefeuille. Wordt je gsm gestolen, dan heb je nog steeds alle nummers.
– Kaartlezer: sommige elektronicawinkels en webshops verkopen USB-simkaartlezers. Hiermee kan je je contacten, en vaak ook je berichten snel en handig kopiëren.

 

?Beveiliging
Je contacten bewaren is één ding, maar voorkomen dat een dief met je telefoon aan de haal gaat is iets anders. Diefstal voorkomen heb je zelf in de hand, maar om de schade te beperken zijn er een aantal kleine, maar handige trucs.

– Laat je pincode altijd aan staan. Ook al staat je telefoon meestal aan, het blijft veiliger om een bevestigingscode te vragen wanneer het toestel opstart.
– Kies een moeilijke code. 1111, 5555 en 1234 zijn door het kleinste kind te raden.
– Noteer je IMEI-nummer: dit nummer zit meestal onder je batterij en is een uniek identificatienummer van je telefoon. Bij diefstal kan je aan je operator het nummer doorgeven en vragen om het te blokkeren. Je telefoon ben je kwijt, maar de dief kan hem niet langer gebruiken. Het IMEI-nummer kan je op veel telefoons opvragen door *#06# in te drukken.

Alternatieven
Bij sommige operatoren kan je in hun winkel vragen om je simkaart te laten kopiëren. Dit wordt echter vooral gedaan wanneer je van operator wisselt en een nieuwe simkaart nodig hebt.

Mobistar heeft ook zijn zogenaamde Communication Suite. Hierbij kan je het adresboek van je simkaart gratis met je pc synchroniseren.

back-upcontactendiefstalgsmnieuwspincodesimkaarttelecomverlies

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren