Kinderen begrijpen privacy op internet niet
Kinderen hanteren vaak gebrekkige privacyinstellingen op sociaalnetwerksites. Tegelijk blijkt een leeftijdsbeperking weinig uit te halen.
Dat zijn twee conclusies uit een onderzoek bij 25.000 kinderen tussen negen en zestien jaar. Het onderzoek werd afgelopen zomer afgenomen door de London School of Economics and Political Science in 25 Europese landen, waaronder België en Nederland.
Het onderzoek stelt vast dat 38 procent van de negen- tot twaalfjarigen op een netwerksite zit. Een op vijf in die leeftijdscategorie zit op Facebook. Toch laat de site pas leden toe vanaf dertien jaar.
[related_article id=”158578″]
Adres gewoon online
Over privacy moeten kinderen nog flink worden voorgelicht. Een kwart van de ondervraagden heeft een openbaar profiel. Een vijfde heeft bovendien zijn of haar adres en/of telefoonnummer op een sociaalnetwerksite staan. Dat terwijl dit op privéprofielen maar half zo vaak voorkomt. Een kwart van de ondervraagden communiceert met mensen die ze alleen online kennen.
De onderzoekers pleiten naar aanleiding van het onderzoek voor het afschaffen van de leeftijdsgrens op sommige netwerksites. In plaats daarvan moet er duidelijk gecommuniceerd worden over privacyinstellingen en eventuele risico’s.
Dat laatste is niet overbodig, want volgens de studie begrijpen veel kinderen de privacyfuncties niet die hen moeten beschermen tegen andere gebruikers.
“Vooral bij jongere kinderen is de kans kleiner dat ze privacyopties gebruiken en dat ze de beschikbare veiligheidsmogelijkheden begrijpen”, zegt Sonia Livingstone van de Londonse school.
Facebook populairst
Hoewel het onderzoek zich op sociaalnetwerksites in het algemeen richt, blijkt Facebook veruit de populairste daarvan. 57 procent van de ondervraagden gebruikt Facebook als enige of belangrijkste netwerksite. Al varieert dit enorm van land tot land. Zo ligt dit percentage op een spectaculaire 98 procent in Cyprus, maar in Polen is dat dan weer slechts twee procent.
Al wil zoiets meestal niet zeggen dat jongeren helemaal geen gebruik maken van sociale netwerken. Zo moet Facebook in Nederland opboksen tegen het razend populaire Hyves. In België is er dan weer Netlog. Twee sociale netwerken die al lang voor de opkomst van Facebook aanwezig waren.