HP ProLiant MicroServer
Echte servers kosten geld, veel geld. Maar ook in deze markt roert er wat aan de onderkant van de prijsladder. HP probeert kleine kantoren en fanatieke thuisgebruikers te overtuigen met een goedkope, op AMD-hardware gebaseerde microserver.
In vergelijking met een Linux-gebaseerde NAS, zoals die van Synology of QNAP, is de MicroServer van HP een groot uitgevallen bak. Eigenlijk is hij nauwelijks kleiner dan een desktop-pc. Je mag de ‘micro’ in de naam dus niet al te letterlijk nemen.
Daartegenover staat dat HP je heel wat opties geeft om zelf met de MicroServer aan de slag te gaan. Je kunt geheugen bijsteken (tot 8 GB), tot vier sataschijven naar keuze plaatsen, en naar keus zijn er nog een optisch station en zelfs een heuse remote access-kaart beschikbaar. Met die laatste kun je vanuit een webbrowser eenvoudig toegang krijgen tot de MicroServer, en hem bijvoorbeeld op afstand herstarten.
Geen raid-5
Tegenvaller is wel dat de in de ATI-chipset ingebouwde raidcontroller geen raid-5 aankan. De oplossing is om een aparte raidcontroller te plaatsen in een PCI Express-sleuf. Maar dat drijft de prijs flink de hoogte in, wat voor het doelpubliek wellicht niet de bedoeling is.
Niet alleen de hardware, maar ook de keuze van besturingssysteem staat je helemaal vrij. HP zelf vindt Windows Server 2008 R2 Foundation een kosteneffectieve oplossing, maar even goed kun je er een Linux-distributie zoals die van Red Hat op loslaten. Of waarom niet Windows Home Server? Hoeveel de MicroServer uiteindelijk kost, hangt dus af van wat je precies wilt.
De basisprijs van de hardware bedraagt een goede 360 euro, zodat je voor minder dan 600 euro toch een goed bruikbare Windows/Linux-server moet kunnen samenstellen. Het besturingssysteem vormt meteen ook een onderscheidende factor met kant-en-klare Linux-NAS’en die zich doorgaans minder gemakkelijk laten voorzien van software van derden. Heb je bijvoorbeeld al Windows back-upsoftware in gebruik, dan kun je die gewoon installeren op deze MicroServer.
Energiezuinig
Een server staat normaliter constant aan, en dus wil je dat die zo energiezuinig mogelijk is. Onze testconfiguratie met 3 GB RAM en drie harde schijven verstookt zo’n 40 watt. Dat vinden we heel aanvaardbaar, en met de juiste configuratie in het besturingssysteem kun je het aantal watt nog flink naar beneden halen.
Wat prestaties betreft, is de MicroServer goed vergelijkbaar met de uitstekende QNAP TS-210. Als eenvoudige bestands- of printserver voor kleine werkgroepen vinden we de MicroServer dan ook zeker zijn nut hebben. Maar verwacht niet dat deze server vlot kan meegroeien als de vereisten toenemen. Daarvoor is de processor net iets te zwak.
HP ProLiant MicroServer
Prijs: vanaf 360 euro (1 GB RAM, 250 GB HD, exclusief software) (april 2011)
PRO: aantrekkelijke prijs en opties; verrassend stil in gebruik; werkt met ECC-geheugen.
CONTRA: geen raid-5; schijven zijn niet hot-swappable.