Internet Explorer 9 versus Firefox 4
Ondanks de snelgroeiende populariteit van Google Chrome nemen Microsoft en Mozilla nog altijd het leeuwendeel van de browsermarkt voor hun rekening. Na een dik jaar testen presenteren beide bedrijven gelijktijdig hun compleet gerenoveerde webbrowser, waarbij vooral de metamorfose van Internet Explorer 9 opvallend is.
Beide webbrowsers hebben Chromes voorbeeld gevolgd en plaatsen de tabbladen voortaan boven aan het werkvenster. IE9 biedt de meeste schermruimte van alle webbrowsers, omdat het de zoekbalk en adresbalk heeft samengevoegd en naast de tabbladen heeft geplaatst. Firefox is daardoor nu de enige overgebleven grote webbrowser die zoek- en adresbalk apart aanbiedt, al is laatstgenoemde ook geschikt om mee te zoeken.
Tabbladbeheer
Op het gebied van tabbladbeheer bieden IE9 en FF4 unieke functies die het surfen flink vergemakkelijken. De Microsoftbrowser krijgt Pinned Sites, waarmee je een aantal websites naar de Windows 7-taakbalk kunt slepen en rechtstreekse toegang hebt tot specifieke menu’s van je favoriet. De functie werkt vooral goed bij sites als Facebook, waar het werkbalkpictogram oplicht als je een nieuw bericht ontvangt.
[related_article id=”161452″]
Mozilla heeft zich met zijn vernieuwingen meer gericht op powerusers. De functie Tab Groups, waarmee je in een apart venster tabbladen in aparte groepen kunt indelen met een eigen naam, werkt uitstekend om overzicht te houden bij grote aantallen tabbladen.
App Tabs
Het voegt bovendien App Tabs toe, die veelgebruikte webapplicaties links op de tabbalk prikt en daar vasthoudt voor elke volgende browsersessie. De gepinde tabs blijven daarnaast zichtbaar in elke tabgroep, zodat je altijd toegang hebt tot webmail of Twitter.
Beide webbrowsers hebben betere privacybescherming ingebouwd, waarbij we de voorkeur geven aan Microsofts aanpak. Als Tracking Protection wordt geactiveerd, blokkeert IE9 automatisch cookies die je surfgedrag volgen, maar je kunt ook met de hand een zwarte lijst samenstellen of je abonneren op een van de onlineregisters.
Firefox introduceert op zijn beurt de header Do Not Track. Als deze functie is ingeschakeld, stuurt die een verzoek naar websites om het surfgedrag van gebruikers niet te volgen. Maar het is dan aan de websites om hier gehoor aan te geven.
Internet Explorer was traditioneel een van de langzaamste browsers, maar daar is met IE9 verandering in gekomen. Dankzij grafische hardwareacceleratie is de laadtijd van pagina’s radicaal verbeterd. Bij de SunSpider Javascript-benchmarks schiet IE9 zelfs het razendsnelle Chrome 10 voorbij.
Mozilla heeft eveneens grafische hardwareacceleratie toegevoegd en introduceerde halverwege de bouw van Firefox 4 ook de nieuwe JägerMonkey Javascript-engine. Daardoor steekt Firefox 4 vaker wel dan niet IE9 voorbij in de benchmarks, al moeten beide webbrowsers nog altijd hun meerdere erkennen in Google Chrome 10.
Extra’s
Ten slotte zijn er altijd extra’s die een webbrowser net dat streepje voor geven op de concurrentie. Dankzij AeroSnap kun je twee websites razendsnel naast elkaar plaatsen ter vergelijking. Firefox 4 komt sterk uit de hoek met Firefox Sync, waarmee je tabbladen, favorieten en webhistorie kunt synchroniseren met andere computers, ook met de gloednieuwe Android Firefoxbrowser.
Er zijn geen echte verliezers bij deze krachtmeting, omdat beide browsermakers er in geslaagd zijn een krachtig, veelzijdig en snel programma neer te zetten. We denken dat Firefox 4 meer geschikt is voor de ervaren gebruiker, terwijl IE9 de gelegenheidsgebruikers meer zal aanspreken.
Mozilla Firefox 4
Prijs: gratis (mei 2011)
PRO: tabgroepering; synchroniseren tussen mobiele en desktopbrowser; nieuwe add-onbeheerder; webapplicaties vastpinnen.
CONTRA: veel add-ons nog niet compatibel; trackingbescherming minder effectief; thuispagina voegt niets toe.
Internet Explorer 9
Prijs: gratis (mei 2011)
PRO: snelle toegang via Pinned Sites; veel ruimte voor pagina’s; grote snelheidsverbetering; downloadbeheerder met malware-inspectie; trackingbescherming.
CONTRA: systeemherstart na installatie; geen ondersteuning voor Windows XP.