Gratis virusbescherming Avast Free Antivirus 6.0
Als je een goed product gratis weggeeft, heb je al snel een hoop klanten. Dat geldt onder meer voor de populaire antivirusscanner Avast Free. Die krijgt in versie 6.0 bovendien functies die eerst alleen in de betaalversie zaten.
Het hoofdvenster van Avast Free bestaat uit niet meer dan een algemene veiligheidsstatus en een grote banner. De gratis scanner maakt vooral gebruik van semitransparante notificaties voor dreigingen en updates. Die verschijnen rechtsonder in beeld. Elke melding heeft haar eigen geluid en er zijn ook gesproken waarschuwingen. Hoe lang deze pop-ups te horen en te zien zijn, is nauwkeurig in te stellen.
Avast Free 6.0 komt wat gehavend uit de vergelijkende tests van onafhankelijke viruslabs. Bij AV-comparatives krijgt het dan wel de hoogste waardering, maar voor AV-test, dat dit jaar tests uitvoerde voor Windows XP, Vista en 7, haalt het pakket maar een krappe voldoende voor bescherming en reparatie.
Slecht opgeruimd
Ook wij zien Avast geen indrukwekkende scores behalen: het laat te veel rommel achter na een scan, waaronder zelfs enkele exe-bestanden. Bij de helft van de ontdekte malwaresamples laat het bovendien ongevaarlijke bestanden staan, die na verloop van tijd je systeem vertragen.
Avast Free heeft een krachtige opstartscanner, die lelijke indringers als rootkits nog voor Windows opgestart is onschadelijk maakt. Je moet echter bij de computer blijven staan, want bij problemen vraagt de scanner steeds om instructies. Omdat het verwijderen van adware standaard niet is ingeschakeld, moeten we dat achteraf aanzetten en een nieuwe opstartscan uitvoeren.
In een aparte rootkittest presteert Avast Free uitstekend bij de herkenning en ontmanteling, maar het pakket verzuimt ze daarna volledig te verwijderen. Andere scanners als PC Tools Spyware Doctor with Antivirus 2011 laten geen sporen achter.
Avast gebruikt acht schilden, die onder meer P2P-verkeer, chatprotocols en verdachte programma’s in de gaten houden. In deze versie is daar Script Shield uit Avast Pro bijgekomen, dat kwaadaardige code in de gaten houdt die vanaf het web op je afgevuurd wordt.
AutoSandbox
Ook nieuw is de AutoSandbox, die twijfelachtige bestanden binnen een beschermende virtuele laag plaatst. Tijdens het testen blijkt de sandbox niet waterdicht: we kunnen probleemloos toetsaanslagen registreren met een keylogger en via het web versturen.
De applicatie had weliswaar geen toegang tot het register, maar het kwaad was al geschied. Een tweede keylogger met rootkittechnologie weet zelfs uit de sandbox te ontsnappen.
Geen beste eerste indruk dus.
Veel antivirusproducten geven de betrouwbaarheid van websites in zoekresultaten rechtstreeks in de browser weer via gekleurde symbolen. Avast biedt zijn eigen variant aan van Web Reputation, dat helaas niet zo krachtig is als andere methoden.
Terwijl AVG gedragsherkenning gebruikt in zijn LinkScanner-technologie en McAfee onafhankelijk de betrouwbaarheid test met zijn SiteAdvisor, moet je het bij Avast doen met het oordeel van andere gebruikers. Een goed begin, maar niet voldoende om blind op te vertrouwen.
Avast Free is een goed gratis beveiligingsproduct, maar we hebben betere gezien. We geven dan ook de voorkeur aan producten als Ad-Aware Free Internet Security 9.0 en Panda Cloud, die zelfs beter presteren dan sommige betaalde producten. We adviseren je desondanks Avast eens te laten proefdraaien; dat is het voordeel van gratis software.
Avast! Free Antivirus 6.0
prijs: gratis (mei 2011)
PRO: effectieve interface; gelaagde bescherming effectief; krachtige opstartscan.
CONTRA: geen Nederlandstalige 64 bitversie; opstartscanner kan niet zelfstandig werken; slordig bij het verwijderen van malware.