Nieuws

Gps vermijdt gevaarlijke wegen

De gps is vooral een hulpmiddel om op de snelste manier ter plekke te geraken. Verzekeraar Ethias ontwierp een applicatie voor de iPhone (die standaard een gps bevat) die je niet via de snelste maar de veiligste route stuurt, met zo weinig mogelijk gevaarlijke punten.

De lijst van de 662 te mijden punten is samengesteld op basis van de gegevens van het Vlaamse en het Waalse agentschap van Wegen en Verkeer, van Touring Mobilis en van de ouderorganisatie van verkeersslachtoffers. Vindt de Ethias Safest Route-applicatie zwarte punten op je reisroute, dan zoekt ze een ander, veiliger traject. Is er geen alternatief mogelijk, dan krijg je net voor je een ‘zwart punt’ passeert een waarschuwingsgeluidje en een gevarenicoontje op je iPhone.

Plekken van ongevallen
De applicatie werkt vooral met de lijst van zwarte punten. Dat zijn plekken waar veel ongevallen met doden of zwaargewonden gebeuren. Ze zijn een uitvinding van Steve Stevaert (SP.A), die in 2002 als minister van Mobiliteit achthonderd Vlaamse zwarte punten in vijf jaar wilde wegwerken. Zo snel is het dus niet gegaan.

[related_article id=”161563″]

"We zijn wel constant zwarte punten aan het wegwerken", zegt Ilse Luypaerts van Wegen en Verkeer. "Dus als Ethias zijn applicatie up-to-date houdt, zal die almaar minder piepen."

Dries Olemans van Ethias is sceptisch: "Misschien komen er net zwarte punten bij. We roepen gebruikers van onze applicatie op om ons nieuwe gevaarlijke punten te melden. Het mag niet verwonderen dat net een verzekeraar met een veilige route-applicatie komt. Dit is onze kans om ons pleidooi voor veiliger verkeer in daden om te zetten. Niet alleen de chauffeurs doen er hun voordeel bij, de verzekeraars ook, want minder ongevallen betekenen minder kosten voor de verzekeraar."

Pauline Quinet van het bureau Duval-Guillaume zette de zwarte punten op de virtuele kaart van België. "Tachtig procent ervan ligt in Vlaanderen. De Vlaamse zwarte punten zijn beter bekend én er is veel meer verkeer in Vlaanderen dan in Wallonië."

Een afrit eerder
Dries Olemans van Ethias heeft de iPhone-applicatie getest tijdens de rit van Antwerpen naar Hasselt. "Ik doe dat traject dagelijks, want ik woon in Hasselt. De iPhone-applicatie stuurde me een afrit eerder dan normaal van de snelweg. Na mijn klassieke afrit lagen te veel zwarte punten. Daarna heb ik het systeem getest op het traject van Antwerpen naar Luik. Hier heb ik niet de veiligste weg gekozen – zoals de nieuwe gps-applicatie die voorstelt – maar wel de snelste. Telkens als ik langs een zwart punt passeerde, waarschuwde mijn iPhone me daarvoor met een geluidje en een icoontje op het scherm."

appethiasgpsiphonemobielnieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken