Telenet blijft tegen open kabel

Telenet is niet blij met het nieuwe voorstel voor de openzetting van het kabelnetwerk. De kabelaar vindt de aangebrachte wijzigingen onvoldoende.

Een grote verrassing is de positie van de Mechelse kabelaar niet. Momenteel heeft het als enige toegang tot zijn netwerk en televisieplatform, maar door de regulatie kan het zover komen dat andere telecomspelers ook toegang krijgen. Vanaf dat moment kunnen ze internet en analoge en digitale televisie van Telenet aanbieden onder hun eigen naam.

Het nieuwe voorstel, afkomstig van de Conferentie der Regulatoren (CRC), volgt op een eerdere versie die op 21 december 2010 verscheen. Daarop hadden de kabeloperatoren (Telenet, Nummericable en Voo) al kritiek, die nu wordt verwerkt in een nieuw voorstel.

[related_article id=”158455″]

Niet voor Belgacom
Volgens Telenet werden er drie dingen aangepast. Belgacom zou in het nieuwe voorstel geen toegang krijgen tot het digitale televisieplatform en het internetaanbod van de kabelaars, en de flexibiliteit in toegang tot televisie en breedband wordt strikt omkaderd. Hier gaat het onder meer om het aantal tv-kanalen en de snelheid en volume van het internetaanbod dat Telenet en andere kabelaars aan concurrenten zouden moeten aanbieden.

De derde aanpassing stelt dat het aan te bieden groothandelsaanbod wordt gebaseerd op het zogenaamde retail-minusconcept en via een bijkomende consultatieronde zal verlopen. Retail-minus betekent dat de groothandelsprijs van Telenet gebaseerd is op de prijs die het zelf aan klanten aanrekent, minus een bepaald percentage of vast bedrag.

Achterhaald
Maar ondanks die aanpassingen is Telenet niet tevreden. In een verklaring noemt het bedrijf het voorstel “nog steeds ruim ontoereikend en achterhaald.” Het voorstel zit momenteel in de ontwerpfase en wordt ten laatste op 20 augustus onderzocht door de Europese Commissie.

Telenet zegt dat de Europese Commissie de markt voor televisieomroep niet meer beschouwt als een markt die regulatie nodig heeft. Het kabelbedrijf wijst er onder meer op dat er tot vijf platformen bestaan voor televisie, onder andere via IPTV en satelliet. Ook zou de prijs voor kabeltelevisie tot de laagste binnen Europa behoren.

Regulatiegeschiedenis
Het offensief van Telenet past in een veel groter telecomhoofdstuk waarbij de verschillen tussen Telenet en Belgacom worden rechtgetrokken. Belgacom werd als ex-overheidsbedrijf verplicht om zijn netwerk geleidelijk aan open te stellen aan anderen. Sindsdien kunnen alternatieve operatoren zoals EDPNet of Dommel internet en telefonie aanbieden via het netwerk van Belgacom.

De technologie blijft hetzelfde, maar de aanbieder (en bijgevolg de prijs en het aanbod) verandert.

Telenet moet zijn netwerk vooralsnog niet openstellen. Dat komt omdat het een relatief jong bedrijf is dat in de jaren ‘90 met steun van de Vlaamse overheid werd opgestart, deels als tegengewicht voor Belgacom dat daarvoor tientallen jaren het monopolie had.

Vandaag is Telenet echter een volwaardige speler met een stevig marktaandeel. Daarom gaan er al een tijd stemmen op om ook de kabel te reguleren en open te stellen voor andere spelers. Net zoals bij Belgacom worden kabelbedrijven dan zowel operator (voor klanten) als groothandelaar (voor concurrenten).

Toch is dat nog niet voor morgen. De hele procedure zal nog zeker een jaar aanslepen en naar alle verwachtingen zullen de kabelbedrijven nog volop bezwaren uiten tegen het plan.

belgacomcrckabelnetwerknieuwsnumericableopen kabelopenstellingregulatietelecomtelenetvoovoorstel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600