Nieuws

Welke tablets verschijnen binnenkort?

Welke tablets verschijnen binnenkort op de markt of zijn intussen al in de winkel te vinden? Een kort overzicht.

Apple iPad 2
Met dit toestel zal Apple wellicht de marktleider blijven. Grote veranderingen ten opzichte van de eerste iPad zijn er op zich niet. Ja, er zijn nu twee ingebouwde camera’s, aangevuld met een leuke Photobooth- en iMovie-app.

Onder de motorkap zit wat meer geheugen (512 MB), een gyroscoop en de nieuwe dualcore A5-chip. Maar de schermresolutie is hetzelfde gebleven, net als de meeste andere specificaties. De iPad 2 is vooral dunner en lichter. En, toch ook niet onbelangrijk, hij is een klein beetje goedkoper.

Samsung Galaxy Tab 10.1
Van alle nieuwe Honeycomb-tablets die er zitten aan te komen, is de nieuwe Galaxy Tab de interessantste. Uiteraard vinden we hier de Tegra 2-chipset terug, maar we worden vooral getroffen door het mooie scherm van 1.280 bij 800 pixels, al is dat niet van hetzelfde niveau als het verbluffende Super Amoled-scherm van de gelijktijdig gelanceerde Samsung Galaxy S II-telefoon.

Achteraan is er een achtmegapixelcamera die op 1.080p kan filmen en je kunt ook gewoon 1.080p-content afspelen. Verrassend genoeg lijkt het erop dat Samsung geen extra interfacelaag aan Honeycomb gaat toevoegen, in tegenstelling tot bij zijn andere Android-toestellen.

Er komt trouwens ook een 8,9 inch Galaxy Tab. Het is wachten op de prijs. De eerste Tab kostte te veel, maar deze keer wil Samsung naar eigen zeggen “zeer concurrerend” zijn. Kortom, de volgende strijd in tabletland gaat tussen Apple en Samsung.

Motorola Xoom
In de VS is er heel wat te doen rond de Xoom, de allereerste Honeycomb-tablet. Ook hier vinden we een heel mooi 10,1 inch breedbeeldscherm en een dualcoreprocessor van 1 GHz. De camera’s aan boord leveren 5 en 2 megapixel, en filmen maximaal op 720p.

De HDMI-aansluiting is interessant voor wie content naar zijn flatscreen wil brengen, al vragen we ons wel af wie dat van plan is. Wie een Xoom aankoopt, mag hem ergens in de toekomst zes dagen missen, terwijl technici van Motorola gratis een LTE-kaart toevoegen. Wanneer de Xoom naar onze contreien komt, is nog niet bekend. Gesuggereerd wordt dat de Xoom voor 699 euro in de winkel zal liggen.

LG Optimus Pad
Het minste wat gezegd kan worden is dat LG een unieke feature heeft gevonden om zich te onderscheiden van de andere Honeycomb-tablets. En dat speciale is 3D. Achter aan deze tablet met 8,9 inchscherm zijn er twee camera’s van vijf megapixel, waarmee je stereoscopisch 3D-foto’s en -films met 1.080p kunt creëren.

Je kunt die dan via de HDMI-poort naar een 3D-tv doorsturen of op het scherm van de Optimus Pad bekijken. Dat laatste is meteen een tijdreis naar de jaren vijftig, want je moet er een bril met een rood en groen glas voor gebruiken. Nostalgisch, maar toch niet echt ideaal. De grootste hinderpaal bij deze LG lijkt het (onbevestigd) prijskaartje van meer dan 800 euro te zijn.

Creative ZiiO
In tegenstelling tot de peperdure tablets die op jouw vakantiegeld azen, zet Creative heel betaalbare tablets in. Ze doen dat door te besparen op schermtechnologie. Zowel de 7- als de 10-inchversie heeft een resistief scherm in plaats van een capacitief.

Meestal betekent dat hard op een scherm drukken en veegbewegingen die de helft van de tijd mislukken, maar eigenlijk valt dat in dit geval wel mee. De ZiiO’s draaien Android 2.1, wat niet echt ideaal is: je moet zelf wat hacken om de Google Marketplace op het toestel te krijgen. Maar voor een zachte prijs hebben ze wel leuke extra’s, zoals een HDMI-poort en streamingaudio over bluetooth.

Prijs: 249 à 299 euro.

Archos Internet Tablet
Het Franse Archos lijkt wel goed te hebben geboerd met zijn reeks tablets, want op veel plaatsen zijn ze lange tijd uitverkocht geweest. Geen grote verrassing, want de toestellen zijn goed geprijsd en hebben acceptabele specificaties. De Archos 101 biedt bijvoorbeeld voor 350 euro een werkbaar 10,1 inch capacitief aanraakscherm, 16 GB opslagruimte en draait Android 2.2.

Het is vooral uitkijken naar wat Archos later in het jaar uitspookt. Het bedrijf gaat in juni een nieuwe generatie tablets uitbrengen rond Honeycomb en een snel geklokte ARM A9-processor (1,6 GHz in plaats van de gebruikelijke 1 GHz). Als ongeveer de enige blijft Archos tablets uitrusten met een harde schijf.

ViewSonic 10s
Deze ViewSonic met Tegra 2-chipset vind je hier en daar voor een zacht prijsje. Het 10 inchscherm is spijtig genoeg niet echt denderend, maar werkbaar. De ViewSonic 10s draait Android 2.2 en mist alle Google-apps, zoals de Android Market.

Ondersteuning is er wel voor Flash, wat vrij goed werkt. Keerzijde daarvan is dat de batterij maar heel matig presteert. Je haalt geen tien uur zoals bij de iPad en consorten. USB- en HDMI-poorten maken het geheel compleet.

HTC Flyer
Naar ons gevoel is HTC naast Samsung de beste bouwer van Android-telefoons. Toch waagt de fabrikant zich nu pas aan een tablet. Het is een buitenbeentje geworden: de Flyer is een 7 inchtoestel waarop Gingerbread draait en die wordt geleverd met een pennetje.

HTC wil niet terugkeren naar het verre verleden, maar ziet zo’n pen als een extra manier om fijner dan met de vinger in te voeren. De tablet krijgt ook een extra verflaag mee in de vorm van de uitstekende Sense-interface en kan pc-games via de OnLive-dienst afspelen.

Zullen die extra’s voldoende zijn? In België en Nederland verschijnen twee versies, eentje van 16 GB en enkel wifi en een tweede met 32 GB ruimte en 3G. Prijzen nog onbekend, lancering in mei.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business