Belgacom ontslaat topvrouwen
Handtassengevecht in de Belgacomtorens. Concetta Fagard (42) en Florence Coppenolle (34), twee topmedewerksters van CEO Didier Bellens, moeten hun koffers pakken. Officieel is er geen verband tussen beide zaken, maar een onderling conflict over transparante kerstballen lijkt (ook) mee te spelen.
Woensdagavond, even voor middernacht. Didier Bellens verstuurt een interne mail om het vertrek van ‘zijn’ voormalige persoonlijke assistente Concetta Fagard te melden. Een vertrek met onmiddellijke ingang.
Gisteren, 12.42 uur, een nieuwe mail van de grote baas: Belgacom neemt op 1juli afscheid van Florence Coppenolle. Aangezien zij al enige weken thuis zit met een depressie, betekent dat dus ook met onmiddellijke ingang.
In nog geen 24 uur tijd nam Didier Bellens zo afscheid van twee van zijn meest intieme medewerksters. Hallo, Belgacom? "Het ene heeft niets met het andere te maken", klinkt het officieel. Maar in de twee glazen torens van Belgacom weten ze wel beter: "Concetta en Florence waren geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken en konden de laatste maanden nog nauwelijks door dezelfde deur. Bellens zal schoon genoeg gehad hebben van die ruzie."
Omstreden benoeming
De 42-jarige Fagard kwam in 2003 mee met Bellens toen die mediagroep RTL inruilde voor Belgacom. De Siciliaanse schone was tot midden 2010 de persoonlijke assistente van Bellens en kreeg in 2007 een omstreden benoeming tot vice-presidente bevoegd voor publieksrelaties, sponsoring – ze beheerde een van de grootste sponsoringbudgetten van het land – en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Florence Coppenolle, die op 21 juli 35 wordt, kwam pas twee jaar geleden in dienst bij Belgacom. De voormalige communicatiedirectrice van PS-voorzitter Elio Di Rupo moest de interne en externe communicatie van de groep in goede banen leiden en rapporteerde rechtstreeks aan topman Bellens.
Kerstballen
Maar tussen beide topvrouwen boterde het al een tijdje niet meer. Aanleiding was een perslek begin dit jaar naar de Franstalige zakenkrant L’Echo over … de kerstballen van Belgacom. Concetta Fagard had transparante kerstballen laten maken met échte rozen in. De bloemen hadden in Zuid-Afrika een speciale behandeling ondergaan, om drie tot vijf jaar in perfecte vorm te blijven.
Niet alleen het kostenplaatje van dat hele grapje – minstens 50.000 euro, sommigen hebben het over 75.000 euro – maar vooral het feit dat Fagard bij Belgacom verantwoordelijk was voor maatschappelijk verantwoord ondernemen schoot velen in het verkeerde keelgat.
Iemand besloot de vuile was buiten te hangen, en dat deed het bloed van de zo al temperamentvolle Siciliaanse Fagard pas goed koken. Er volgde een intern onderzoek, mailverkeer werd nagekeken en uiteindelijk was Fagard ervan overtuigd dat de communicatiedienst – en dus Florence Coppenolle – achter het lek moest zitten.
"Ik heb dat verhaal ook gelezen", zegt woordvoerder Jan Margot. "Maar net als toen geven we daar geen commentaar op. Bij het vertrek van de twee dames overigens al evenmin."
Management by terror
Beide topvrouwen mogen nu hun naam toevoegen aan het zo al indrukwekkende lijstje van topmanagers die Belgacom onlangs hebben (moeten) verlaten. Bijna systematisch als gevolg van een ‘verschil in visie’ met Didier Bellens.
"Bellens heeft inderdaad een bepaalde reputatie", zegt iemand die jarenlang een van Bellens’ nauwste medewerkers was, maar zijn naam absoluut niet in de krant wil. "Zijn stijl wordt wat smalend management by terror genoemd. En dat overleven maar heel weinig mensen."
Dat wil voormalig Belgacom-directeur Michel De Coster toch relativeren. "Een goede CEO moet als eindverantwoordelijke nu eenmaal altijd het laatste woord hebben."