Duke Nukem Forever is te koop
Bijna vijftien jaar na de aankondiging is Duke Nukem Forever wereldwijd te koop. Al wordt het spel niet met algemeen enthousiasme onthaald.
Als je geboren bent in de jaren ‘90 dan is de kans groot dat bovenstaand spel je weinig zegt. Duke Nukem 3D was in zijn glorietijd een van de meest legendarische actiespellen van het moment. Al snel (april 1997) werd opvolger Duke Nukem Forever aangekondigd, maar die zag nooit het levenslicht.
Tot nu. Na een uitgebreide reanimatiepoging, waarbij Gearbox Software en 2K Games het spel hebben afgewerkt, staat The Duke er weer. Al lijkt het erop dat het spel de jarenlange verwachtingen niet kan waarmaken. Op Ars Technica vatten ze het als volgt samen: “Nauwelijks speelbaar, niet grappig en oneindig beledigend.” Ook onze eigen reviewer heeft het over een middelmatige shooter die vooral in 1998 goed zou zijn geweest.
Geschiedenis
In al die jaren is de meest ironische speltitel ooit meermaals doodverklaard en alsnog weer tot leven gewekt.
In april 1997 werd al snel een opvolger van het razend populaire spel aangekondigd. Duke Nukem Forever werd onder gamers een hype die tot op vandaag onbeantwoord is gebleven. Op internet circuleren foto’s van mensen die het spel eind jaren ‘90 in voorverkoop reserveerden, maar het spel kwam er nooit.
Kort samengevat werd het steeds uitgesteld omdat er een andere spelmotor (engine) werd gebruikt. Daarbij werden regelmatig trailers verspreid die deden vermoeden dat Duke nog steeds in leven was. In realiteit ging het echter meer om een kunstmatige coma, want een spel kwam er niet.
Schijndood
Begin mei 2009 leek er een definitief einde te komen aan Duke Nukem. Toen moest 3D Realms, de aanvankelijke ontwikkelaar, de deuren sluiten. Dat zorgde voor een juridisch geschil tussen Take-Two Interactive en 3D Realms over wie het spel mocht voortzetten.
Gearbox Software bereikte in september 2010 een overeenkomst met 3D Realms om de game te mogen ontwikkelen voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.
Lijstjes
Omdat de ontwikkeling al meer dan tien jaar wacht, zijn er intussen lijstjes te vinden van dingen die zijn veranderd sinds de oorspronkelijke aankondiging. Zo werkte Steve Jobs nog bij NeXT en bestonden Google en eBay, de iPod en ZDnet.be nog niet.