Wat doet een hostingprovider?
Elke provider biedt zijn eigen diensten aan en gebruikt daarvoor een heel aantal specifieke termen, die niet door iedereen hetzelfde worden ingevuld. Wij proberen er een lijn in te vinden.
Uit onze rondvraag blijkt dat er niet alleen heel wat verschil is tussen de aangeboden onlinediensten van de hostingproviders, maar ook onder de invulling van de diensten. Een concept als onlineback-up of disaster recovery kun je dan ook breed interpreteren.
Met onlineback-up denken wij onmiddellijk aan ‘remote back-up’, waarbij gegevens van je thuis-pc of bedrijfscomputer online opgeslagen worden op de opslagruimte van je serviceprovider.
Maar sommige leveranciers verduidelijken dat de servers die bij hen worden gehost geback-upt worden binnen hun datacenter, zonder dat de applicaties erop moeten worden gestopt. Ook dat is inderdaad onlineback-up, al gebruiken wij in dit artikel dus onze eigen definitie.
Domeinregistratie en webhosting
Domeinregistatie, websitehosting en e-mail zijn de drie klassieke zuilen van hosting, en je zou dus ook verwachten dat alle spelers die aanbieden. Dat is vreemd genoeg niet zo. We merken dat vooral de grote spelers het registreren van domeinnamen aan partnersites overlaten.
Uiteindelijk registreert een klant niet zo vaak nieuwe domeinnamen, en om daar kostenefficiënt mee bezig te te zijn, moet je al gauw een honderdtal domeinen per jaar verkopen of vernieuwen. Dan lijkt zo’n partnersite een goede oplossing.
Webdesign
De meeste deelnemers geven aan dat het ontwikkelen en onderhouden van websites niet tot hun aanbod behoort. Webdesign is inderdaad een vak apart geworden. Toch kan elke hostingprovider je doorverwijzen naar een lijst van bevriende partnerfirma’s die je kunnen helpen met het ontwikkelen van een website. Onderschat de kosten van dat laatste niet; die liggen vaak veel hoger dan de hostingkosten zelf.
Hosted e-mail
Bij elke provider krijg je gehoste e-mail, met onder andere webmail en meerdere zelf te configureren mailboxen. Toch zijn er onderlinge verschillen: het IMAP-protocol is nog steeds niet de standaard, net zomin als de beveiligde varianten van POP, IMAP en SMTP.
Ook de prijs verschilt: bij sommigen betaal je per mailbox (met beperkte grootte) of e-mailadres, anderen tellen het totaal verbruikte volume van alle mailboxen samen en geven je de keuze om honderden mailboxen aan te maken.
Hosted Exchange – waarbij je de functionaliteit van een Microsoft Exchange-server krijgt, inclusief kalender, contacten en synchronisatie voor mobiele apparaten – begint wel steeds meer ingang te vinden. Controleer ook eens wat je provider precies bedoelt met ondersteuning voor BlackBerry.
Bedrijven als Belgacom verdelen BlackBerry-toestellen en bieden twee verschillende abonnementsformules aan: BlackBerry Enterprise voor volledige integratie met de bedrijfsmailserver (inclusief kalenders) en BlackBerry Internet Services voor toegang tot POP- of IMAP-mailboxen.
Andere spelers geven met ‘ondersteuning voor BlackBerry’ gewoon aan dat iemand met een werkend BlackBerry-toestel hun mailservers kan raadplegen. Dat laatste lijkt ons nogal vanzelfsprekend.
Onlinestorage
Vraag goed na wat je hostingprovider verstaat onder online storage en bekijk vooral op welke manieren je aan die opslagruimte kunt; software die integreert met Windows Verkenner is een heel stuk gebruiksvriendelijker dan verplicht een ftp-client installeren en gebruiken.
Een onlineback-up is dan weer een reservekopie van je gegevens naar internet. Daarbij wil je waarschijnlijk wel dat die versleuteld worden doorgestuurd en opgeslagen. Vaak wordt een onlineback-up als tweede reservekopie genomen voor een kleiner maar belangrijker deel van persoonlijke of bedrijfsgegevens.
Die zijn dan meteen beschermd tegen blikseminslag, brand, overstroming of andere grote rampen. Dat je ze in dat geval iets trager kunt herstellen, is in zulke gevallen maar een klein ongemak. Anderzijds wil je waarschijnlijk liever niet maandelijks per gigabyte betalen voor een reservekopie van je Windows-installatie als je die ook snel en eenvoudig via dvd kunt terugzetten.
Hosted servers
Steeds meer hosters combineren de verhuur van rackspace, fysieke en virtuele servers. In dat laatste geval krijg je een virtuele server, die op de virtualisatiefarm van je aanbieder draait. Dat is meestal gebaseerd op de virtualisatietools VMware, Xen, Hyper-V en Virtuozzo.
Een virtuele Linux-server afnemen is gemeengoed, deels dankzij de eenvoudige licentievoorwaarden, maar ook je eigen Windowsmachine in de cloud wordt bij meer en meer partijen mogelijk.
Beginnerspakket
We vroegen de deelnemers ook welke instapformule ze standaard aan nieuwe klanten aanbieden. Dit pakket is niet per se de juiste keuze voor jouw noden, maar het is wel de goedkoopste manier om een nieuwe provider uit te proberen.