Openstellen kabel goed voor consument
De verplichte openstelling van de kabel zal de televisiemarkt helemaal door elkaar schudden, denkt professor Erik Dejonghe. En er volgt ongetwijfeld een lawine aan rechtszaken.
Binnenkort kan elke Belg zonder problemen van televisieaanbieder veranderen. Dat denkt alvast Erik Dejonghe, verbonden aan de onderzoeksgroep MICT van de Universiteit Gent: "Voor Base en Mobistar is het netwerk van Telenet een gedroomd platform om televisie en internet aan te bieden, een platform dat ze nu nog niet hadden."
Operatoren mogen digibox Telenet gebruiken
Het gaat zelfs zo ver dat je binnenkort televisie kan kijken via Mobistar, zonder je digibox van Telenet in te ruilen. "In het besluit staat zelfs dat de alternatieve spelers de digibox van de kabelaars mogen gebruiken", zegt Dejonghe. "En als de nieuwe aanbieder toch een eigen settopbox gebruikt, dan heeft hij recht op een korting op de prijs die hij betaalt om het netwerk van de kabelaar te gebruiken waardoor nog concurrentiëlere prijzen aangeboden kunnen worden aan de klant."
[related_article id=”158455″]
Dat maakt het voor de Belg wel erg makkelijk om over te stappen. "Enkel de naam van de afzender op de factuur zal veranderen", lacht Dejonghe. En die afzenders zullen naar alle waarschijnlijkheid Mobistar en Base zijn. "Zij zijn de enige operatoren met voldoende gewicht. Voor Telenet is dit geen goed nieuws. De beslissing komt voor hen op het slechtst mogelijke moment." Zowat tachtig procent van alle Telenetklanten kijkt digitale televisie. De rest doet dat nog op de ouderwetse, analoge manier.
"Telenet wil die klanten zo snel mogelijk naar digitale tv lokken, om het analoge aanbod dan te schrappen. Dan kan het die vrijgekomen bandbreedte voor andere producten gebruiken. Maar dan moet de operator wel met een aantrekkelijk digitaal alternatief komen, een digitale tv light. Maar zo’n formule lanceren is niet evident. Zeker niet wanneer er concurrentie op je eigen netwerk wordt toegelaten."
Gerechtelijke veldslag
In elk geval is België vrij uniek met de beslissing. "Ik ken geen enkel ander land ter wereld waar zo’n beslissing is genomen", zegt Dejonghe. Enkel Nederland kent een vergelijkbare situatie. Dat komt doordat België en Nederland de dichtst bekabelde landen ter wereld zijn. In Nederland heeft de regulator OPTA dezelfde beslissing uiteindelijk helemaal ingetrokken.
Dat gebeurde na een veldslag voor de rechtbank tussen de kabelaars Ziggo en UPC en uitdager Tele2. Die laatste verloor het pleit, waarna OPTA het besluit na een heuse polemiek weer introk. Volgens Dejonghe zijn we nu ook in België vertrokken voor zo’n procedure: "Ik verwacht een felle strijd voor de rechtbank. Dit belooft vuurwerk."