Zus Zuckerberg: weg met anonimiteit
Randi Zuckerberg, marketingdirecteur bij Facebook en ‘de zus van’, pleit ervoor om anonimiteit op internet volledig af te schaffen.
De topvrouw van Facebook deed die uitspraak tijdens een paneldiscussie over sociale media. georganiseerd door het Amerikaanse blad Marie Claire. “Ik denk dat anonimiteit op het internet weg moet”, zei ze volgens de Huffington Post. “Mensen gedragen zich veel beter wanneer hun echte namen er staan (…) Ik denk dat mensen zich verschuilen achter anonimiteit omdat ze dan voelen dat ze kunnen zeggen wat ze willen, achter gesloten deuren.”
Miljardenbusiness
De uitspraken van de zus van Mark Zuckerberg zijn een reactie op het probleem rond cyberpesten. Jongeren en zelfs volwassenen worden online soms ernstig lastiggevallen. Vaak is het moeilijk om een identiteit te achterhalen. Maar in de wereld van Facebooks marketingbaas wordt dat een stuk makkelijker.
[related_article id=”158578″]
Ook Eric Schmidt van Google heeft in het verleden al aangegeven dat hij volledige anonimiteit gevaarlijk vindt. Saillant detail: beide bedrijven verdienen miljarden dollars aan advertenties door gegevens te verzamelen over gebruikers, om op basis daarvan aangepaste advertenties aan te bieden.
Ook al past de uitspraak in het kader van cyberpesten, toch blijft deze controversieel. Vaak zorgt de garantie op anonimiteit er net voor dat mensen hun mening kunnen of durven uiten. Zo proberen veel Chinese bloggers en journalisten anoniem hun kritiek te uiten op het regime. Anders zou China hen arresteren.
Weerwoord
Randi Zuckerberg heeft gelukkig ook een tegenhanger, in de persoon van 4Chan-oprichter Christopher Poole. Hij legde vorig jaar in een presentatie op technologieconferentie TED uit hoe anonimiteit op het internet, ondanks haar problemen, nodig is en vaak kan leiden tot nieuwe ideeën en vormen van creativiteit.