Nieuws

Bring your own device: goed of slecht? (2)

Een van dé trends van dit moment is dat werknemers hun eigen pc of smartphone meebrengen. Wat vindt de IT-afdeling ervan? Deel 2 van ons dossier. (Lees hier deel 1.)

4. Wie verliest bij BYOD?
Als alle medewerkers die zelf hun apparaten mogen kiezen of kopen zogenaamde winnaars zijn, dan zijn er ongetwijfeld ook verliezers. Fabrikanten die misschien minder sexy zijn, maar wel een goede aanpak hebben qua beheer en beveiliging bijvoorbeeld, en daardoor traditioneel eerder door de IT-afdeling gekozen worden.

Zo duikt de BYOD-trend op als een van de verklaringen waarom een bedrijf als Research in Motion (RIM), fabrikant van de BlackBerry en wereldwijd de tweede grootste fabrikant van smartphones, momenteel een moeilijkere periode beleeft.

Als veel werknemers opteren voor hun eigen smartphone, dan is dat vaak geen BlackBerry. Zo komt RIM qua ‘coolfactor’ de laatste jaren meer en meer onder druk van toestellen als de iPhone en smartphones op basis van Android. “Wij erkennen dat niet iedereen op kantoor met een BlackBerry werkt”, weet Karen Verheyden, senior salesmanager BeLux bij Research in Motion.

“Daarom dat wij ook een toepassing aanbieden die smartphones van andere fabrikanten helpt beheren. Toch is de consumentenmarkt voor RIM intussen de absolute focus voor zijn marktgroei. “Zowat 80 procent van onze nieuwe gebruikers wereldwijd zijn consumenten, en geen bedrijven”, stelt Karen Verheyden. Alleen in ons land lijkt de consumentenmarkt voor BlackBerry nog wat achterwege te blijven, mede omdat de deals met operatoren in tegenstelling tot in de buurlanden vaak uitblijven.

Een andere verliezer is de IT-afdeling. Voor menig IT-afdeling is BYOD een nachtmerrie, om te voorkomen dat er geen vertrouwelijke gegevens op de toestellen achterblijven bijvoorbeeld. Want die gaan na de werkuren mogelijk allemaal mee naar huis. Daarom dat fabrikanten zoals BlackBerry met oplossingen komen waarbij privé- en professionele data kunnen worden gescheiden. Als iemand zijn toestel verliest, of het bedrijf verlaat, kunnen de bedrijfsdata gewist worden.

Toch is niet iedereen het ermee eens dat meer keuze voor de gebruiker sowieso ook meer last voor de IT-afdeling betekent. “Wij geven de gebruiker niet alleen meer autonomie in de aanschaf van de toestellen, maar ook in de installatie ervan. Zo wordt de IT-support bij ons lokaal tot een minimum beperkt”, stelt Stephan Moelans van Siemens.

5. En hoe zit het dan met de beveiliging?
Bij veel hippe hedendaagse toestellen, zoals de iPad of iPhone, gaat het om een stille revolutie. Het gros van de toestellen is namelijk aangekocht voor privégebruik. Medewerkers sluizen die dan vaak op eigen initiatief hun organisatie binnen.

Volgens een recente studie van IDC in opdracht van Unisys worden er twee keer zoveel iPhones, iPads en andere tablets aangesloten op het bedrijfsnetwerk dan de IT-verantwoordelijken zelf aangeven. Terwijl het bij de meeste ondernemingen niet de bedoeling is dat medewerkers voor dergelijke toestellen zomaar de bedrijfsinfrastructuur aanwenden.

Toch hebben IT-managers intussen een resem technologische opties. Beveiliging verschuift bijvoorbeeld meer naar het netwerk, in functie van toelating van bepaalde toestellen op basis van de identiteit van de gebruiker. Ook encryptie van data komt meer ter sprake. Desktopvirtualisatie is een ander voorbeeld van een technologie die een werkbare oplossing moet bieden voor BYOD.

De smartphones of tablets worden dan bijvoorbeeld ingezet als ‘domme’ terminals, waarop in een browser applicaties worden getoond die in feite draaien op een server in het datacentrum, en waarbij afbeeldingen van de gegevens naar draagbare schermen worden gestuurd via een beveiligd virtueel privaat netwerk of VPN.

Sommige bedrijven houden wat confidentiële data betreft voet bij stuk. Kraft Foods in de VS geeft bijvoorbeeld een ‘substantiële’ BYOD-vergoeding aan mobiele medewerkers die apparatuur willen aanschaffen die ze ook voor het werk gebruiken. Alleen doet het concern dit alleen voor medewerkers die voor hun werk geen gebruik maken van vertrouwelijke informatie.

Bovendien blijft het niet bij de toestellen zelf. “Een iPad en vooral een iPhone is ook populair door de achterliggende toepassingen zoals hun online-applicatiewinkel, de appstore”, vertelde technologieondernemer Peter Hinssen onlangs op een event van IT-dienstenleverancier Amplexor.

Steeds meer toepassingen en data komen terecht in de cloud en vallen buiten het alziend oog van IT. “Hier als IT-verantwoordelijke tegen vechten lijkt me een verloren strijd. Je moet hier een policy voor opstellen en duidelijk maken dat sommige toepassingen bijvoorbeeld toch best een beroep doen op je interne IT-voorzieningen”, vindt Hinssen.

“Het is net alsof je je kinderen duidelijk maakt dat één pintje nog wel kan als ze met de wagen gaan rijden. Maar dat vijf er zeker te veel zijn, en tien ronduit gevaarlijk.”

Welke apparaten kiezen?
Als we al zelf onze toestellen mogen kiezen, welke zijn dat dan? Tot voor een paar jaar was het nog gemakkelijk en had iedereen een pc en kwam daar een gsm bij. Maar die pc werd alsmaar draagbaarder en de gsm werd een smartphone.

En bovendien dook dan nog een tablet als de iPad op, die stilaan doorbreekt. Waardoor veel kantoorwerkers intussen al drie toestellen gebruiken. Want op zich is zo’n iPad geen alternatief voor een laptop, die veel beter geschikt is om er veel en lang op te typen. “Zelf heb ik nog wel een laptop, maar die gebruik ik voornamelijk nog om mijn e-mail te sorteren”, stelt Frank Van Massenhoven van de FOD Sociale Zekerheid.

Bovendien beginnen meer en meer toestellen te convergeren. Zo stelde Dell onlangs de Inspiron Duo voor. “Een combinatie tussen een laptop en een tablet en een soort van tabletvervanger”, haalt Erin Kurusz Walline van Dell aan. Ook andere merken kwamen met dergelijke combinatieproducten op de markt, zoals tablets met een kleiner scherm als een soort kruising tussen een tablet en een smartphone.

Stephan Moelans van Siemens Enterprise Communications denkt dat de tablet-pc binnenkort wel eens de goede oude desktop zou kunnen vervangen. “Dan gaat het bijvoorbeeld om een toestel met een draagbaar touchscreen, dat op je bureau weer ingehaakt kan worden.”

Qua apparaten om mee te brengen, is er dus nog keuze genoeg.

byoddevicemobilitynieuwstoesteltrend

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken