Hauppauge Colossus
Je kent het probleem ongetwijfeld: de harde schijf van je settopbox voor digitale tv is vol, en je wilt een aantal zaken archiveren. Of je nu gebruikmaakt van een videorecorder of een videocapture-kaart in een pc, meestal ben je beperkt tot analoge video via composiet, scart of in het beste geval component.
We krijgen regelmatig de vraag of er geen mogelijkheid is om rechtstreeks van een HDMI-uitgang op te nemen. Omdat je een onnodige conversie van digitaal naar analoog en terug overslaat zou zo’n kopie geen kwaliteitsverlies veroorzaken. De Hauppauge Colossus lijkt een oplossing te bieden. Deze videocapture-kaart, die binnenkomende video naar het H.264-formaat encodeert, beschikt immers over een HDMI-ingang.
Makkelijk installeren
De installatie is eenvoudig, want de kaart past gewoon in een PCI Express x1-sleuf. Daarna installeer je de bijhorende drivers en software en je bent klaar om op te nemen. Naast de HDMI-ingang biedt de Colossus een componentvideo-ingang met stereo cinch (voor audio) en een optische audio-ingang.
Een identieke set doet dienst als uitgang. Daar wordt het corresponderende ingangssignaal zonder vertraging naar buiten gevoerd. Een HDMI-uitgang om het signaal door te voeren ontbreekt echter.
Trappelend van ongeduld sluiten we onze settopbox aan op de Colossus, maar we krijgen alleen een zwart beeld te zien. De Colossus ondersteunt blijkbaar geen HDCP, het protocol waarmee zo goed als alle HDMI-verbindingen beveiligd zijn.
Geen HDCP
Zowel de website als de handleiding vermeldt dit, en gezien de mogelijke problemen rond licenties/auteursrechten verbaast ons dat niet. Blu-rayspelers, digitale settopboxen en zelfs de Sony PlayStation 3 gebruiken allemaal HDCP. Je kunt ze dus niet als bron gebruiken.
We kunnen wél het HDMI-uitgangssignaal vastleggen van een Xbox 360-spelconsole, maar dan alleen tijdens het spelen van een game, niet terwijl we een dvd afspelen. De ingang van de Colossus-kaart is overigens beperkt tot een resolutie van 1080i, terwijl audio wel in Dolby Digital surround-geluid wordt opgenomen.
Omdat het beeld op je computerscherm het realtime-geëncodeerde resultaat is, zit er behoorlijk wat vertraging op. Spelen is dus onmogelijk. Wil je spelsessies opnemen, installeer dan een HDMI-splitter op de Xbox360 en sluit naast je pc nog een tweede scherm aan.
In tegenstelling tot HDMI kun je via de componentingang wel alles opnemen, beperkt tot 1080i-kwaliteit. Dolby Digital neem je op via de S/PDIF optische geluidsingang, analoog stereogeluid gaat via de cinchconnectoren. De Colossus encodeert zoals al gezegd in realtime naar H.264 video met AAC-audio of Dolby Digital audio.
Het resultaat zit in een TS-, M2TS- of MP4-container. De erg populaire mkv-container ontbreekt. De kwaliteit van de opname is uitstekend.
De kaart wordt geleverd met WinTV 7 en Arcsoft Showbiz. De software is niet erg intuïtief en eerder beperkt in functionaliteit. WinTV kun je configureren als een HTPC-oplossing.
Dankzij een bijgeleverde infraroodontvanger en afstandsbediening bestuur je je settopbox voor digitale tv. Dat verloopt niet zonder slag of stoot, want onze settopbox is niet bekend in de software. Je kunt de software gelukkig de juiste commando’s ‘leren’, maar ook dat is een moeizame onderneming.
Een elektronische programmagids om eenvoudig opnames te programmeren ontbreekt, dus een volledige oplossing is het absoluut niet. Arcsoft Showbiz is iets eenvoudiger, maar dient alleen om opnames te maken en die te converteren naar dvd, YouTube of een beperkte keuze andere formaten.
Of een HDMI-ingang zonder HDCP een nuttige toevoeging is betwijfelen we. Spelletjes op de Xbox 360 en digitale videocamera’s lijken de enige bronnen te zijn die geen HDCP gebruiken. De Colossus levert wel uitstekende opnames, ook via de componentvideo-ingang. Iets betere software had het pakket aantrekkelijker gemaakt.
Hauppauge Colossus
Prijs: 159 euro (september 2011)
PRO: zeer goede opnames in H.264; Dolby Digital opnemen in combinatie met analoge componentvideo-ingang; componentvideo doorlusoptie.
CONTRA: HDMI-ingang ondersteunt geen HDCP: software niet erg intuïtief en beperkt in functionaliteit; handleiding erg summier.