Nieuws

Pokersite licht spelers op

De populaire pokersite Full Tilt heeft zijn spelers op frauduleuze wijze 440 dollar afhandig gemaakt. De kans dat ze dat geld nog terug krijgen is klein.

De goksite is ook in Europa zeer populair. Hoe werkt het?

Wie op internet wil pokeren, heeft twee opties. In beide gevallen moet je je eerst registreren bij een pokersite. Maar dan kun je kiezen: speel ik voor speelgeld of echt geld? Bij optie 1 kun je meteen beginnen, maar moet je stoppen als al je speelchips op zijn. Bij optie 2 moet je eerst geld overschrijven naar de pokersite.

Met dat bedrag kun je dan aan een virtuele pokertafel plaatsnemen en je geluk beproeven. Als je wint, wordt je virtuele "pokerrekening" aangevuld. Als je verliest, krimpt die rekening in. Het is verplicht dat je op elke pokersite op elk moment je pokerrekening kan "uitcashen", zodat het geld weer op je echte rekening komt.

Het Ponzi-systeem
Jarenlang had Full Tilt de reputatie een betrouwbare site te zijn die altijd op tijd uitbetaalde. Maar een onderzoek van het Amerikaanse gerecht brengt nu frauduleuze praktijken aan het licht. De pokersite heeft duidelijk het zogenaamde Ponzi-systeem (genoemd naar bedenker Charles Ponzi) ingevoerd.

Dat houdt in dat er eigenlijk geen geld staat op de virtuele pokerrekeningen van de spelers, maar dat het gestorte geld gebruikt wordt om de bazen en het management van de site te betalen. Sinds april 2007 zou dat al om 440 miljoen dollar gaan.

In juni van dit jaar had Full Tilt zo"n 60 miljoen dollar in kas, terwijl alle spelersrekeningen samen meer dan 390 miljoen bedroegen. De uitbetalingen begonnen trager te verlopen en stopten na een tijdje helemaal.

Alles kwijt, zonder te spelen
Als je geld stort op een pokersite, weet je dat de kans bestaat dat je het gestorte bedrag kwijtspeelt. Maar zelfs wie nog niet gespeeld, maar wel al gestort heeft, zal waarschijnlijk alles kwijt zijn. Intussen kregen de Full Tilt-bazen én wereldberoemde pokerspelers Howard "The Professor" Lederer en Chris "Jesus" Ferguson enorme bedragen uitbetaald. Het gaat respectievelijk om 42 en 25 miljoen dollar in vier jaar. Ferguson zou daarbovenop nog eens 60 miljoen dollar tegoed hebben.

Opmerkelijk is dat het originele onderzoek niets te maken had met het frauduleuze Ponzi-systeem. Oorspronkelijk werd onderzocht of er sites waren die geen vestiging hadden in de Verenigde Staten en toch onlinegokken aanboden. Dat is bij wet verboden.

Toevalstreffer
Full Tilt heeft, net als Absolute Poker en "s werelds grootste pokersite PokerStars, geen vestiging in Amerika en maakte dus deel uit van het onderzoek. Jammer genoeg voor Full Tilt kwamen de onderzoekers ook het Ponzi-systeem op het spoor.

Het is nog niet duidelijk of er ook bij de andere sites illegale praktijken gevonden zijn.

financieelfraudefull tiltgokkeninternetjustitienieuwspoker

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren