Afstandsbedieningen voor gamers
Gamers maken al jaren gebruik van klassieke controllers. Tot enkele jaren geleden ging iedereen languit liggen, maar daar komt stilaan verandering in. Onder het motto "jij bent de controller" word je gedwongen om actief de virtuele wereld te ervaren.
De bewegingsrevolutie die momenteel in de gamewereld bezig is, kreeg voet aan de grond sinds de Nintendo Wii eind 2006. Dankzij een sensor bij de tv werden alle bewegingen van de Wii-controller geregistreerd.
Tennissen, golfen, boksen: de meeste sportgames kregen een heel nieuwe dimensie dankzij de bewegingssensor. In plaats van lukraak op knopjes te duwen, kreeg de gamer echte controle over zijn personage. Het werd een onverwacht succes. Alle grote fabrikanten wilden een deel van de koek, en dat merken we goed in het aantal afstandsbedieningen voor gamers.
In de lucht
De meest tot de verbeelding sprekende controller is zonder twijfel de Microsoft Kinect (149 euro). De sensorbalk voor de Xbox 360 is revolutionair in zijn opzet, omdat je alleen je lichaam nodig hebt om te spelen. Kinect kan tot vier spelers tegelijk registreren dankzij een infraroodbron en -camera van 1,3 megapixel.
De infraroodbron bestraalt de omgeving in een vast patroon, terwijl de camera dit registreert. Door de patroonherkenning tussen de persoon en de sensor is de diepte te meten. Het derde oog dient als standaardcamera om foto’s te maken in het heetst van de strijd.
De technologie is zo verfijnd dat zelfs aparte vingerbewegingen geregistreerd kunnen worden. Sinds de lancering van Kinect eind vorig jaar verschijnen er bovendien regelmatig updates. Helaas kun je de sensor officieel nog niet aansluiten op een Windows-computer, ondanks de universele USB-aansluiting.
Toch verscheen er amper enkele uren na de Europese lancering op het internet een hack om dat toch voor elkaar te krijgen. Er volgde een spervuur aan toepassingen zoals Pong, American Football en Star Wars-lichtzwaarden. Je vindt er een heleboel op kinecthacks.com.
Dit najaar worden de officiële drivers verwacht. Het is daarna aan de ontwikkelaars om ondersteuning in hun pc-games in te bouwen. Daarnaast zullen er wellicht tal van leuke toepassingen op internet verschijnen. Ook voor professioneel gebruik is Kinect interessant, bijvoorbeeld om 3D-modellen in CAD te bedienen.
Lookalike
Je lichaam als controller is zo’n goed idee, dat het maar een kwestie van tijd was voor andere fabrikanten het zouden nadoen. Eerste in de rij is Asus met de Wavi Xtion (299 euro). De sensorbalk lijk verrassend veel op Kinect, maar daar komt een draadloze verbinding tussen computer en televisie bovenop.
Zo kun je interactief met je computer werken, zonder dat die in de buurt moet staan. Asus lanceert naast de Xtion het Xtion Portal, een softwarepakket dat ervoor moet zorgen dat je in een Windows-omgeving de Xtion kunt gebruiken voor allerlei toepassingen.
Ook spelletjes en andere programma’s verschijnen in een webwinkel via Xtion Portal. Op het moment van schrijven wordt verwacht dat deze Kinect-kloon begin september op de markt komt.
Kinect is leuk, maar voor echte precisie en snelheid grijpen de meeste gamers nog steeds naar controllers. Nieuw in het rijtje van controllers met bewegingssensors is de Razer Hydra (139,99 euro). De grote bol in het midden produceert een laag-energetisch magnetisch veld, wat ervoor zorgt dat beide joysticks heel precies reageren.
De minste beweging wordt zonder enige vertraging naar het scherm vertaald. De twee joysticks hangen aan elkaar met een dun kabeltje, maar tijdens het spelen hebben we hier geen last van.
De sensor, de gloeiende groene bol, hoeft niet in het zicht te staan. Zolang hij zich ergens in de buurt van je twee joysticks bevindt, zal hij het magnetisch veld herkennen. Naast twee joysticks heeft elke controller vier functieknoppen en twee schouderknoppen.
In elke controller zitten zes gyroscopische sensors om in combinatie met het magnetische veld elke beweging te registeren. Belangrijk om dit product te doen slagen, is een lijst met ondersteunde games. Razer is al goed op weg met ongeveer 120 titels, maar we missen nog ondersteuning voor de allernieuwste spellen.
Leuke extra is een gratis exemplaar van Portal 2, met als bonus enkele exclusieve levels die gebruikmaken van de unieke controller. Niet alleen shooters, maar ook avontuur- of strategiegames werken opvallend goed met de Hydra.