Telenet Yelo versus Belgacom TV Overal
Halleluja! Onze twee grootste landelijke providers hebben eindelijk mobiele tv ontdekt. Dat is echt niet te vroeg, want internetdiensten waarmee je je (analoge) tv-programma’s via het internet naar een ander toestel dan de kijkbuis in je woonkamer slingert zijn ondertussen al een half decennium onder ons.
Wat is nu het verschil tussen die diensten en de ‘nieuwe’ mobiele televisiediensten van Telenet en Belgacom? Yelo en TV Overal sturen geen analoge beelden de lucht in die digitaal wordt gecodeerd, maar wel het digitale aanbod van respectievelijk Telenet en Belgacom.
En net dat maakt het zo interessant voor mobiele internettoestellen zoals de smartphone en de tablet, die ondertussen goed bezig zijn het grote publiek te bereiken. Wat vang je nu aan met de twee systemen die we hier gaan vergelijken? Twee dingen: ze leveren een interactieve programmagids, én zorgen voor een tweede scherm.
[related_article id=”158455″]
Handig wanneer de puber des huizes de televisie heeft ingepalmd en je toch nog het journaal wil meepikken. Of als je eventjes naar de koelkast wil sloffen voor een nieuwe versnapering. Of als je je smartphone of tablet mee op verplaatsing hebt en je wil je mobiele toestel eventjes als tv gebruiken.
Televisie wordt mobiel
Telenet was eind vorig jaar de eerste die met digitale tv op de proppen kwam. Sinds de lancering van Yelo kan je elk programma, al dan niet live, gewoon pauzeren. Alleen, dat doe je niet. Want hoe vaak zit je alleen tv te kijken?
Mijn dochter vindt het in elk geval bijzonder asociaal om haar te laten wachten tot ik terug ben van de keukenkoelkast of het toilet. De oplossing? Een app op je smartphone of tablet waardoor je ook elders in huis verder tv kan kijken. Ook Belgacom springt op deze trein en levert bij zijn digitale tv-aanbod een zogenaamde placeshifting-app.
TV Overal zit nog tot oktober in testfase, maar levert alvast dezelfde mogelijkheden als het concurrerende Yelo: live televisie op een (voorlopig) beperkt aantal kanalen dus, maar ook sportwedstrijden en een interactieve programmagids die je kan inschakelen om je digicorder vanop afstand te programmeren.
Platformen
Yelo geeft zijn volledige functionaliteit voorlopig enkel prijs via iOS. De app werkt momenteel op de iPad, iPhone en iPod Touch van Apple, al is Telenet noest aan het werk om ook een Androidversie in elkaar te boksen. Verder is Yelo min of meer vertegenwoordigd op de pc.
De website Yelo.be wordt langzaam een merk op zich dankzij de praktische tv-gids die ook toegankelijk is voor niet-Telenetklanten. Wie wel een abonnement heeft bij de operator kan overigens rechtstreeks vanaf de computer zijn digicorder programmeren.
Ook de mogelijkheid om op de pc films op aanvraag te bekijken is enkel weggelegd voor wie een internetabonnement bij Telenet heeft. Belgacom TV Overal pakte het andersom aan. De dienst werd afgelopen voorjaar als Android-app gelanceerd.
Dat kwam vooral doordat Belgacom zijn schouders zet onder smartphones en tablets die op dat systeem draaien. Met de Galaxy Tab van Samsung op kop, die prominent in de winkels van de operator te koop staat en zelfs het primaire toestel vormt in een lightinternetabonnement van het bedrijf.
Nog even meegeven: let op het type Androidtablet dat je gebruikt: verschillende toestellen hanteren namelijk verschillende besturingssystemen, en op Android lager dan 2.1 werkt de Belgacom app gewoon niet. Ondertussen is TV Overal ook beschikbaar voor iPhone en iPad, en een versie voor de pc volgt.
Qua aanwezigheid op de platformen die er echt toe doen – de mobiele toestellen dus – haalt Belgacom TV Overal met andere woorden de bovenhand.
En de winnaar is …
Interface
Ik probeer voor dit artikel de iPhone- en iPadversie van beide systemen uit en merk weinig echte verschillen. Beide bedieningsinterfaces zien er ook opvallend gelijkaardig uit. Bovenaan een horizontaal balkje met opties om naar tvgids, live tv-sectie en de televisie-op-aanvraag te gaan.
In volledigschermmodus krijg je met één tikje een overlay waarin je van kanaal naar kanaal kan surfen. Bij de Belgacom-app gaat dat via een blits scrollwieltje aan de rechterkant, bij Yelo verander je van kanaal via een horizontale schuifbalk onderaan, waarop net als in het Belgacomwieltje de logo’s van de tv-zenders naast elkaar staan afgebeeld.
De vlotte interface van Belgacom TV Overal gaat echter een beetje ten koste van de snelheid. Het scrollen hapert af en toe en een kanaalverandering reageert soms niet meteen wanneer je op het logo tikt. Telenet heeft ook iets meer inhoud te bieden.
De beschrijvingen van de programma’s zijn een stuk uitgebreider en de homepage van de app beschikt over een nieuwssectie met medianieuws, die je ook op Yelo.be vindt. Qua interface is Yelo de duidelijke winnaar.
En de winnaar is …
Zenderaanbod
Wat live-tv betreft gaat de strijd gelijk op. Het zenderaanbod is op beide systemen redelijk pover, al hebben zowel Belgacom als Telenet aangegeven dat een snelle uitbreiding op de agenda staat. Het is in de eerste plaats, zoals dat wel vaker gaat bij de lancering van informatie via nieuwe kanalen, een kwestie van rechten.
Heel wat mediabedrijven kijken ook liever eerst de kat uit de boom, of opteren - zoals VT4 en VijfTV - voor hun eigen tweedeschermdiensten. Wat ze wél allebei aan boord hebben, zijn de twee openbare zenders. Naast Eén en Ketnet/ Canvas staat ook Acht, de digitale entertainmentzender van Concentra Media op het menu. Vervolgens zit er eigen content, muziek en een handvol kinderzenders in het aanbod.
Bij Telenet is dat onder meer Disney Channel, Nickelodeon en TMF, aangevuld met de exclusief door Telenet geleverde kinderzender Studio 100 TV. Bij Belgacom is het Nick JR (de peuter- en kleuterafdeling van de Amerikaanse kinderzender) en muziekzender MCM. Het grootste verschil tussen Yelo en Tv Overal stemt overeen met het algemene zenderaanbod tussen de twee operatoren.
Telenet levert uitsluitend aan Vlaamse klanten, waardoor het eerder kanalen met Angelsaksische inslag naar voren schuift in zijn live tv-aanbod. Belgacom TV daarentegen is beschikbaar in heel België, waardoor er meer balans is tussen Nederlandsen Engelstalig aanbod enerzijds, en Franstalige zenders anderzijds.
Dat is ook te merken op de app: naast de Vlaamse zenders zijn er ook prominent Franstalige kanalen beschikbaar, met onder meer RTL TVI, Club RTL en Canal J.
Tot slot, en niet onbelangrijk, leveren beide apps toegang tot een aantal grote voetbalwedstrijden, die door een vreemde deal met de Belgische voetbalbond op beide kanalen beschikbaar zijn. Uit dat aanbod werden ook een aantal wedstrijden gelicht die op de live tv-module te zien zijn.
En de winnaar is …
Bereik
Het idee achter de apps is dat je overal in huis je tv-content kan meenemen. Waar de operatoren echter niet mee uitpakken is dat je ook buitenshuis een beroep op beide diensten kan doen. Ik nam een iPad met de twee apps mee naar een terras in de stad, waar de eigenaar me welwillend toegang tot zijn draadloze netwerk verschafte.
Via beide systemen kreeg ik meteen vlot livebeeld binnen. Nu beperken de contentdeals van de twee operatoren zich weliswaar tot ons kleine landje: deze truc werkt dus enkel binnen België. Wanneer je inlogt vanuit het buitenland, wordt de inhoud geblokkeerd.
En dat is jammer, want ook tijdens de vakantie blijf je vrolijk doorbetalen voor je digitale tv-aanbod. De fratsen van de Kampioenen volgen op het strand in Benidorm zit er dus niet in.
De live tv-diensten van de twee apps zijn bedoeld voor wifi, dat doorgaans een grotere bandbreedte levert dan een mobiele internetconnectie via 3G of Edge. Proximus- of Belgacom Mobileklanten met Belgacom TV Overal op hun toestel kunnen via de app profiteren van een promotie, waarbij ze één uur per maand gratis tv kunnen kijken als ze de dienst ook via mobiel gebruiken.
Of dit aan te raden valt? Weet dat streaming video stevig aan je datalimiet vreet. Dat ontdekte ik na een dagje Antwerpse Zoo toen bij thuiskomst bleek dat dochterlief mijn maandelijkse surfvolume bijna helemaal had opgesoupeerd na drie kwartier YouTubefilmpjes kijken op mijn iPhone.
En wanneer je maandelijkse volume op is, gaat de teller snel: de meeste providers rekenen vanaf dan 3 eurocent per extra megabyte aan. Opletten dus!
En de winnaar is …
Tv-gids
De tv-gids is een niet te onderschatten troef van beide apps. Wie zowel een tablet als een smartphone heeft, doet er – ondanks het kleine schermpje van die laatste – goed aan om de app op beide toestellen te activeren. De eerste keer dat je op café zit en beseft dat je de nieuwste aflevering van je favoriete serie bent vergeten op te nemen, zal je me dankbaar zijn voor die tip.
De tv-gidsen van beide apps werken overigens vlot samen met de digitale televisiedienst op je digibox of digicorder. Het is gewoon een kwestie van inloggen, twee keer klikken en een programma vliegt naar de harde schijf van je tv-recorder.
Ook de interfaces van beide tv-gidsen lijken opvallend veel op elkaar: een helder balkmenu met de tijdstippen horizontaal bovenaan, de tvzenders verticaal aan de linkerkant, en de tv-programma’s in overzichtelijke, aantikbare blokjes.
En de winnaar is …
On-demand
Eveneens nog volop in aanbouw is het aanbod dat je via apps op aanvraag kan bekijken. Voor Belgacom gaat het vooral om films en evenementen (concerten bijvoorbeeld), bij Telenet komen daar ook sportwedstrijden en tv-reportages van de kookzender Njam! bij.
De balans helt hier lichtjes over in het voordeel van Telenet. De kabelprovider heeft net iets meer voorgeschiedenis in het leveren van content ondemand. Denk maar aan de filmbibliotheek van betaalzender Prime die Telenet ook deels beschikbaar stelt naast het eigen aanbod. Yelo verdeelt het aanbod op bestelling ook iets overzichtelijker in verschillende categorieën.
En de winnaar is …
Beeldkwaliteit
Vanzelfsprekend moet je niet rekenen op HD wanneer je live televisie en content op aanvraag bekijkt via Yelo of TV Overal. Dat hoeft ook niet: de apps zijn vooral bedoeld als aanvulling op de kijkervaring thuis in de zetel, en niet als vervanging.
Wél belangrijk is dat het beeld zonder haperen doorkomt, en dat bleek voor beide diensten absoluut het geval – zowel toen ik ze thuis probeerde als op een terras in de zon (dat éne weekend tijdens deze zomer, weet je nog).
En de winnaar is …