Nieuws

Schrikkelseconde bedreigt gps

De International Telecommunication Union wil een nieuwe tijdstandaard invoeren. Die moet de problemen met de schrikkelseconden verhelpen.

Om te vermijden dat volgend jaar, net als in 2008, opnieuw een schrikkelseconde ingevoerd moet worden om de tijd gelijk te laten lopen met de rotatie van de aarde, beslist de ITU in januari 2012 over het invoeren van een nieuwe atomische standaard.

In The Sunday Times beseffen de Britten dat "hun" Greenwich Mean Time (GMT) naar de geschiedenisboeken verwezen wordt.
De GMT is gebaseerd op de rotatie van de aarde en het moment waarop de zon op zijn hoogste punt de nulmeridiaan van Greenwich overschrijdt. De GMT is een van de tijdzones en was lange tijd de standaardtijd bij internationaal communicatieverkeer.

In 1972 werd de GMT echter vervangen door de Universal Time Coordinated (UTC). Daar wordt op geregelde tijdstippen een "schrikkelseconde" toegevoegd, omdat de aarde geen honderd procent constante snelheid heeft.

Invloed op gps-systemen en datanetwerken
Vroeger maakten die kleine verschillen weinig uit, maar met de opkomst van gps-systemen en datanetwerken zijn die verschillen wel belangrijk. Het inpassen van een schrikkelseconde blijkt voor datanetwerken telkens een risicovolle operatie te zijn.

Met de nieuwe atomische standaard zouden de schrikkelseconden verdwijnen. Wanneer de aarde trager roteert, worden "echte" dagen langer dan de officiële atomische dagen. Pas om de vijftig jaar is er dan een grootschalige correctie van één minuut.
 

gmtgreenwich mean timeinternational telecommunication unionnieuwsschrikkeljaarschrikkelsecondeuniversal time coordinatedutc

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken