De beste programma’s voor de Mac
Natuurlijk is een Mac geweldig, en natuurlijk kan hij alles wat je ooit had durven dromen. Maar toch hebben wij een aantal programma"s verzameld die je nooit meer zal kunnen missen.
1. QuickSilver – qsapp.com
Hoe gebruiksvriendelijk Mac OS X ook mag zijn: alles kan beter. Een allereerste programma dat je zeker moet installeren is QuickSilver. Op het eerste gezicht lijkt dit gewoon een manier om programma’s snel te starten door een paar letters uit de naam te tikken.
Maar QuickSilver kan veel meer, zoals intelligent zoeken naar data en bestanden, of bewerkingen uitvoeren op tekst van het klembord. Er zijn bovendien veel plug-ins om extra functies toe te voegen.
[related_article id=”158256″]
Prijs: gratis (september 2011)
2. Chrome – www.google.com/chrome
Steve Jobs levert elke Mac standaard met Safari. Een prima browser, dat staat buiten kijf, maar niet de snelste (al zegt Jobs iets anders).
Geef mij maar Chrome: nog altijd de snelste en lichtste browser in Mac-land. Ook wel omdat er een heel rijk aanbod aan extensies en applicaties is waardoor Chrome veel meer wordt dan een browser.
Prijs: gratis (september 2011)
3. Cinch – irradiatedsoftware.com/cinch
Er is maar één functie in Windows die Mac-gebruikers moeten benijden, en dat is Snap. Sleep gewoon een venster naar de linker- of rechterrand van het scherm en het zal maximaliseren naar vijftig procent van het bureaublad.
Sleep het naar boven, en het hele scherm wordt gevuld. Met Cinch voeg je die functie ook aan OS X toe. Zeker op een groot scherm bespaar je zo veel tijd, bijvoorbeeld als je twee tekstdocumenten met elkaar wilt vergelijken.
Prijs: 5,49 euro (september 2011)
Toch liever iets anders? Probeer TileWindows.
4. Tagalicious – thelittleappfactory.com/tagalicious
Met een muziekcollectie van duizenden liedjes kan het serieus fout gaan. Nummers met een foute of spoorloze naam en albumhoezen die ontbreken: het zijn de twee grootste problemen voor elke muziekliefhebber die getrouwd is met iTunes.
Hoe lost Tagalicious dat op? Door muziekbestanden te analyseren en te vergelijken met een database worden liedjes geïdentificeerd waarvan zelfs jij de uitvoerder niet meer kent.
Prijs: 7,99 euro (september 2011)
5. AppZapper – appzapper.com
In principe verwijder je onder Mac OS X programma’s door ze gewoon naar de Prullenmand te slepen. Helaas: ogenschijnlijk zijn ze weg, maar mogelijk blijven er hier en daar nog stukken code hangen. Om echt schoon schip te houden, gebruik je een verwijdertool. AppZapper is mijn favoriet omdat het heel sober en toch compleet is. Je kunt het vijf keer gratis gebruiken, daarna is het betalen.
Prijs: 12,95 dollar (september 2011)
6. Cocktail – www.maintain.se/cocktail
Het tweaken van het besturingssysteem lijkt je misschien iets voor geeky Windowsgebruikers. Het kan echter ook bij Mac OS X. Meer zelfs: het is een verdomd goed idee. Cocktail zit propvol handige tweaks die je leven veel gemakkelijker kunnen maken. Zo kan je van elke gedeelde netwerkschijf een Timemachine-share maken, en ook verborgen instellingen van Mail, Safari en de Dock manipuleren.
Prijs: 14 euro (september 2011)
7. Handbrake – www.handbrake.fr
Als je mee in het iPhone- of iPadverhaal bent gestapt, dan wil je op je draagbaar toestel misschien wel video bekijken. Alleen lust de iPad/iPhone maar een beperkt aantal videoformaten – en daar zit zeker niets bij wat je via een torrent downloadt.
Handbrake is de ontbrekende schakel in het verhaal: gewoon het juiste profiel instellen, een bronvideobestand uitpikken, een bestemming kiezen en even wachten. Je krijgt dan videobestanden die perfect afspelen op je iDing.
Prijs: gratis (september 2011)
8. Perian – www.perian.org
Er is niets mis met QuickTime X, de mediaspeler die bij Mac OS X zit. Of toch wel: het speelt veel formaten niet af. Mkv’s bijvoorbeeld. Of Xvids. Kortom, alles wat iedere doorsnee gebruiker juist wel wil bekijken. Perian werkt die lacune weg.
Het programma verschijnt als een extra paneel in je systeemvoorkeuren en vraagt geen configuratie. Maar op magische wijze zal QuickTime plots wel alle mogelijke videobestanden lusten.
Prijs: gratis (september 2011)
9. Adium – adium.im
Voordat je je waagt aan de Macversie van Live Messenger, een poging om je op het bestaan van Adium te wijzen. Deze instant messenger ondersteunt uiteraard MSN Messenger, maar ook een hele hoop andere netwerken: Google Talk, Yahoo, ICQ, Twitter, Facebook en dan nog een hoop mindere goden.
Videochat is niet mogelijk, maar wel bestanden overzetten, verschillende chats in tabs plaatsen en werken met thema’s.
Prijs: gratis (september 2011)
10. VMWare Fusion 3 – www.vmware.com/fusion
Er zijn Mac-zeloten die nooit meer in de buurt van Windows willen komen. Dat is hun goed recht, uiteraard. Maar in sommige situaties kun je niet anders dan met de vijand meeheulen. Bijvoorbeeld omdat je werk per se eist dat je hun intranet met IE benadert.
Via Boot Camp kun je Windows gewoon naast OS X installeren, alleen moet je dan wel altijd herstarten. Het alternatief heet VMWare Fusion. Je installeert Windows in dit geval in een virtuele machine die je binnen OS X kan opstarten. Het vereist veel geheugen en processorkracht, maar het werkt wel.
Prijs: 80 euro (september 2011)
11. Hazel – www.noodlesoft.com/hazel.php
Op een Mac word je eigenlijk nooit aangemoedigd om bestanden te organiseren of op te ruimen. Het gevolg is dat de downloadmap al snel een overvolle chaotische map wordt waar je veel tijd in moet steken om deze te organiseren.
Hazel verlost je van die taak. Het houdt op de achtergrond je downloadmap in de gaten en voert een actie uit als er bepaalde bestanden verschijnen. Je kan bijvoorbeeld muziekbestanden die je downloadt meteen in iTunes importeren, of oude installatiebestanden na enkele dagen wissen.
Prijs: 21,95 euro (september 2011)
12. Transmit – www.panic.com/transmit
Apple overlaadt je met allerlei extra’s als je een Mac koopt. Maar een ftp-programma, dat moet je zelf maar zien te vinden. Transmit is al jaren een vaste favoriet van menig Macgebruiker.
Laten we meteen duidelijk zijn: Transmit is veel meer dan een ftp-programma. Het is ook een uitbreiding op de verkenner, waardoor je onder andere bestanden kan synchroniseren met online opslagdiensten zoals Amazons S3.
Prijs: 27 euro (september 2011)
13. Reeder – www.reederapp.com
Rss-feeds lezen via Google Reader? Dat gaat, maar handig is anders. Daarom verkies ik Reeder, een programma dat overwaaide van de iPhone en de iPad. Het is een zeer strakke en mooie lezer voor Google Reader, met allerlei extra’s. Zo stuur je probleemloos een interessant artikel naar Twitter of Instapaper, om maar twee van de vele ondersteunde diensten te vermelden.
Prijs: 7,99 euro (september 2011)
14. Omnigraffle – www.omnigroup.com
Als ik een favoriet softwarebedrijf moet aanduiden, dan zou het Omni Group zijn. Hun programma’s zijn allesbehalve goedkoop, maar stuk voor stuk perfect afgewerkt. Neem nu Omnigraffle, hun tegenhanger van Microsoft Visio.
Zonder moeite maak je er mooie grafieken en diagrammen mee. De sjablonen van dit programma zijn ook zeer handig bij het ontwerpen van flowcharts of websites. Er bestaat bovendien ook een heel indrukwekkende iPad-versie. Toch liever iets anders? Probeer Dia.
Prijs: 80-150 euro (september 2011)
15. Flare special – flareapp.com
Tja, wat doe je als de vakantiefoto’s niet zo spannend zijn? Ben je niet zo’n Photoshopfanaat, dan kan je altijd naar een eenvoudig maar toch krachtig special-effectsprogramma als Flare grijpen. Een foto die je wil opfrissen sleep je gewoon naar Flare, waarna je kan kiezen uit previews van verschillende effecten. Wil je echt sleutelen, dan kun je allerlei instellingen verregaand aanpassen.
Prijs: 7,99 euro (september 2011)
16. Prey – www.preyproject.org
Op een mooie dag ben je onvoorzichtig en laat je de laptop in de auto liggen. Een kwartiertje later blijk je een zijruit te missen én een computer. De kans dat je jouw machine ooit terugziet? Nihil. Tenzij je Prey installeert, een geniepig klein programmaatje dat gestolen computers kan opsporen.
Als de dief zijn gestolen waren gebruikt, zal Prey stilletjes de locatie vaststellen op basis van wifinetwerken, screenshots nemen en zelfs foto’s maken met de webcam. Die informatie krijg je netjes per mail of per sms aangeleverd.
Prijs: gratis (september 2011)
17. Little Snitch – www.obdev.at/products/littlesnitch
Mac OS X heeft een goede reputatie qua veiligheid, onder andere dankzij de ingebouwde firewall. Wil je toch echt weten welk programma waar data naartoe stuurt, dan versterk je de firewall met Little Snitch.
De naam klinkt een beetje geniepig, maar omschrijft goed wat dit programma doet: klikken met welke bestemming een applicatie contact opneemt. Je hebt uiteraard telkens de optie om de voorgestelde verbinding te blokkeren.
Prijs: 11,99 euro (september 2011)
18. Bento – www.filemaker.com/products/bento
Bento is een databaseprogramma, maar dan een op maat van de thuisgebruiker die een beter overzicht op bepaalde zaken wil krijgen. Een troef van Bento is dat je heel gemakkelijk mooie formulieren kan maken, waardoor het invoeren van gegevens veel aangenamer wordt.
Bento integreert ook heel goed met het Adresboek en met iCal, zodat je snel een database kan maken die gekoppeld is aan jouw contacten en agenda.
Prijs: 23,99 euro (september 2011)
19. TextExpander – smilesoftware.com/TextExpander/
TextExpander is een van die programma’s die te simpel klinken om echt nuttig te zijn. Kort samengevat stel je in TextExpander codes in die bij het intikken automatisch worden vervangen door iets anders, ongeacht in welke applicatie je op dat moment zit.
Je zou bijvoorbeeld kunnen bepalen dat als je ‘mvg’ tikt, er meteen ‘met vriendelijke groeten’ verschijnt. Vooral heel handig om formulieren die toch altijd dezelfde informatie bevatten sneller in te vullen.
Prijs: 27,99 euro (september 2011)
20. Growl – www.growl.info
Een grote tekortkoming van Mac OS X is dat het besturingssysteem je niet zo snel zal inlichten over nieuwe gebeurtenissen. Wellicht is dat opzettelijk gedaan; Steve Jobs vindt nu eenmaal dat een OS zijn baasje niet mag irriteren.
Maar soms wil je lastiggevallen worden: bijvoorbeeld als er via een IM-programma een nieuw bericht binnenrolt. Of wil je weten wat de naam van de nieuwe track is die net in iTunes begon te spelen. Growl kan al die taken aan, en meer. Het is een notificatiesysteem dat je zelf sterk kunt aanpassen en dat met veel programma’s kan samenwerken. Heel nuttig.
Prijs: gratis (september 2011)