Avid Studio 1.1
Een balans vinden tussen toegankelijkheid en technische spierkracht is moeilijk voor een videobewerker. Ervaren rot Avid weet er wel raad mee, maar vraagt daar wel een aanzienlijke prijs voor. Wie bekend is met recente producten van Pinnacle, dochterbedrijf van Avid, ziet veel bekende elementen terug in Studio.
De doodeenvoudige interface is gebleven, maar er zijn onderdelen toegevoegd die deze applicatie een stuk krachtiger maken. Met uitgebreide demovideo’s en een minimaal gebruik van technische termen blijft dit een uiterst toegankelijke videobewerker. Studio bestaat uit vijf menu’s: een bibliotheek, een bewerkvenster en een schijfmenu, met als kop en staart de import- en exportfunctie.
Centrale bibliotheek
Samen met Premiere Elements 9 is dit de enige consumentgerichte montagetool die clips slim organiseert via tags en sterwaarderingen. Wij geven de voorkeur aan Avid Studio, omdat het de bibliotheek midden in de applicatie plaatst. Bovendien kun je met een schuifmenu de grootte van clipweergaven instellen en de selectie snel verkleinen dankzij de goede zoekfunctie.
Voor de basisbewerking vinden we een aantal krachtige, toegankelijke tools die het werk vereenvoudigen. Clips toevoegen kan op drie manieren, elk met zijn eigen voordelen. Materiaal inkorten doe je simpelweg door de uiteinden naar binnen te slepen, maar er zijn ook geavanceerde tools om bijvoorbeeld meerdere videosporen tegelijk in te korten.
Snel overgangen toevoegen kan door het uiteinde van de ene clip over de andere te schuiven, waarna een ezelsoor aangeeft hoelang de transitie zal duren. We missen weliswaar een multitrimmer zoals bij Cyberlink PowerDirector, maar over het geheel genomen zijn we bijzonder tevreden.
Qua effecten evenaart Studio met gemak de concurrentie, al vinden we de picture-in-picture-sjablonen krachtiger bij PowerDirector en Nero Video Premium HD. Met de zoekfunctie vind je snel het gewenste effect en je kunt zelf menu’s maken met je favorieten.
Tijdens ons testproject lopen we echter herhaaldelijk tegen problemen aan. Zo levert het exporteren naar mp4 voortdurend foutmeldingen op. We blijken te moeten updaten naar de laatste versie, maar die moeten we zelf opzoeken in het gebruikersforum, omdat de auto-updatefunctie defect is. Avid belooft dit euvel snel te repareren.
Vervolgens lopen we tegen vreemde synchronisatieproblemen met onze AVCHD-clips aan, iets wat we alleen met hulp van de helpdesk opgelost krijgen. Bij het exporteren valt vooral de hoge beeldkwaliteit van het eindresultaat op, dankzij de uitstekende codecs. Er zijn uitgebreide exporteermogelijkheden voor blu-ray, AVCHD en YouTube, die meer dan behoorlijk hun werk doen.
Avid heeft een videobewerker gemaakt zoals we het graag zien: makkelijk voor de beginner, maar met krachtige onderhuidse mogelijkheden voor de semiprofessional. Het is niet de snelste montagetool, maar voor zo’n resultaat wachten we graag een beetje langer. Toch geven we de voorkeur aan programma’s als Adobe Premiere Elements en Cyberlink PowerDirector vanwege hun aanzienlijk lagere prijs.
Avid Studio 1.1
169,95 euro (oktober 2011)
PRO: krachtig bibliotheekbeheer; verfijnde basisbewerking; hoge kwaliteit exportbestanden; toegankelijk, maar niet simplistisch.
CONTRA: langzaam; te duur; bugs vergallen werkplezier; geen upload naar Facebook.