LifeSort Bèta 2.6
Omdat Windows niet online draait, wordt het al gauw een zooitje als je bestanden wilt opslaan op meerdere machines tegelijk. Het Dropboxalternatief LifeSort hoopt dit op te lossen met een zwevende bibliotheek die er overal hetzelfde uitziet.
LifeSort kiest een andere aanpak dan Windows Live Sync, SugarSync of Dropbox: het bouwt een virtuele laag boven op Windows waar je bestanden naartoe kunt slepen. Zo vind je op elke pc met LifeSort je bestanden op dezelfde plek terug. Een nadeel is wel dat als je je bestanden op een andere plek op je harde schijf opslaat, er een verschil ontstaat tussen LifeSort-mappen en niet-LifeSort-mappen.
Wie LifeSort gratis wil uitproberen, registreert een online-account. Je krijgt 2 GB opslag cadeau. Voor elke aangemelde computer of Mac installeer je eerst een applicatie; daarna voeg je bestanden toe.
LifeBar
Centraal staat de LifeBar, een bestandsdock aan de zijkant van je scherm dat toegang geeft tot categorieën als Werk, Persoonlijk en Media. Die bestaan nog eens uit subcategorieën, die je kunt hernoemen, uitbreiden of verwijderen. Die leiden op hun beurt naar uitschuifbare mappen waarin je je bestanden kwijt kunt.
Deze LifeSort-mappen gedragen zich hetzelfde als Windows-mappen, maar dan met enkele slimme verbeteringen. Zo verschijnt elke nieuw geopende map bovenaan als tab, waarna je alle mappen die je niet gebruikt kunt minimaliseren. Je kunt van weergave wisselen en er zijn menuknoppen voor het knippen of kopiëren van bestanden.
De zoekfunctie valt ons echter tegen: zij werkt alleen voor de map waar je je op dat moment in bevindt en levert alleen met het invullen van extra criteria betere resultaten op.
De muziek-, Excel- en filmbestanden die je naar LifeSort hebt gesleept, worden niet automatisch geüpload naar het web. Daarvoor moet je speciale toestemming geven op bestandsfunctie via de sync-functie. Het is ook mogelijk om hele mappen aan de cloud te koppelen. Elk nieuw bestand dat je kopieert naar die mappen, zal dan automatisch worden gesynchroniseerd. Zo bepaal je tot in detail wat online wordt bewaard. Als je echter niet alles wilt uploaden via Lifesort, in verband met privacy (of ruimtegebrek in de gratis versie) wordt de kans groter dat je sommige bestanden vergeet te synchroniseren, zeker bij het importeren van een groot aantal foto"s of documenten naar verschillende mappen.
Bovendien word je bij elk bestand dat je uploadt bestookt met systeemvaknotificaties, wat al snel gaat storen. Bestanden die naar het web zijn gesynchroniseerd kunnen ook via de webinterface benaderd worden. Dat is een exacte replica van de desktopomgeving. Herkenbaar, maar we hadden graag een interactievere online interface gezien.
Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om muziek in de webbrowser af te spelen, zoals wel het geval is bij LifeSync. Bestanden delen is weliswaar mogelijk, maar dan alleen als anderen ook een LifeSort-account hebben. Mobiele applicaties ontbreken nog, al belooft de ontwikkelaar dat die in aantocht zijn.
We weten niet of de mappenindeling ook zal werken voor smartphones en tablets en zijn benieuwd hoe LifeSort dit zal oplossen. Het idee achter LifeSort is leuk, maar het vraagt wel een behoorlijke investering van de gebruiker.
We zijn daarnaast niet zeker of een tweede bestandslaag wel efficiënt is, tenzij je natuurlijk al je bestanden in LifeSort parkeert. Bovendien is de zoekfunctie niet optimaal en reageert het programma vooral online nogal traag.
LifeSort Bèta 2.6
gratis (2 GB opslag) (oktober 2011)
PRO: uniforme ervaring voor meerdere toestellen; gebruikersdock uitgebreid instelbaar.
CONTRA: zoekfunctie ondermaats; online interface voelt kaal aan; nog geen mobiele applicaties; bestanden delen beperkt.