Wat is mobiele virtualisatie?

Mobiele virtualisatie kun je breed interpreteren. Op je eigen of een vreemd toestel virtueel de bedrijfs-pc openen, of op je tablet of smartphone een virtuele tweede besturingssysteem aanbrengen.

Moderne werknemers zijn op de baan, werken thuis of zelfs op verschillende locaties. Maar tegelijk moeten ze op elk moment kunnen terugkoppelen naar het hoofdkwartier: het interne systeem raadplegen, toegang tot bestanden krijgen en veel meer.

Maar wat doe je als je bedrijfslaptop (of het bedrijfsnetwerk) niet in de buurt is? Virtueel verbinding maken. Zoiets kan met speciale software, of zelfs via de browser. Je logt in als gebruiker en krijgt op je ‘vreemde’ toestel je vertrouwde bureaublad of de bedrijfsapplicaties die je nodig hebt. Zo kan je in principe vanaf elk toestel je bedrijfs-pc gebruiken, of de bedrijfsserver.

[related_article id=”161563″]

Met de smartphone
Een andere vorm van mobiel virtualiseren gebeurt op de smartphone (of tablet) zelf. Zo stelde VMware enkele jaren terug zijn Mobile Virtualization Platform voor. Hiermee kan je een virtuele laag op een smartphone zetten en er vervolgens virtueel een ander besturingssysteem op zetten. In praktijk betekent dit dat je zo een Androidtelefoon van Windows Phone kunt voorzien of omgekeerd.

Maar een mobiel toestel kan ook meerdere besturingssystemen draaien. Stel bijvoorbeeld dat je bedrijf Windows Phone ondersteunt, maar zelf loop je met een Androidtoestel rond. Dan kun je met virtualisatie op één toestel de twee systemen laten draaien. Voor de zakelijke omgeving schakel je dan over naar Windows Phone, om na je werkuren gewoon weer je vertrouwde Androidomgeving te gebruiken.

Dat laatste is al enkele jaren mogelijk en wordt in dit filmpje mooi gedemonstreerd.

businesscloudlaptopmobielmobileserversmartphonetablettechzonethuiskantoorthuiswerkenvirtualisatievirtueelwerknemer

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken