Nieuws

De cloud volgens Apple

De Apple iCloud geeft ons een voorsmaakje van hoe goed de cloud in de toekomst kan worden. Op dit moment is het vooral een handige gratis back-up.

De iCloud is niet helemaal nieuw. Het is de opvolger van Mobile.me, dat geen echt succes was. Logisch: Apple vroeg geld voor iets wat anderen, zoals Dropbox en Google, gratis weggeven. Nu is de situatie anders. Ook de iCloud is gratis, voor wie genoeg heeft aan vijf gigabyte opslagruimte. En ondertussen is het technisch op niveau en is het naadloos geïntegreerd in iOS 5, het nieuwe besturingssysteem van de iPhone en de iPad.

Activeren duurt even
De iCloud is een product van Apple, met alle goede en slechte dingen die we daarbij zijn gaan verwachten. Laten we maar beginnen met het goede: de iCloud is zo goed ontworpen dat je het ontwerp helemaal niet ziet. Zodra je de iCloud-functies hebt geactiveerd in iOS 5, werkt het gewoon.

[related_article id=”158256″]

Al omvat dat activeren toch net iets meer stappen dan we van Apple gewoon zijn. Maar als het zover is, worden je e-mail, adresboekje, agenda en documenten ergens op het internet opgeslagen en van daaruit gesynchroniseerd met je andere apparaten. Zo zou het altijd moeten zijn met cloud-toepassingen.

Apple-universum
Wie zo"n naadloze ervaring wil, moet dan wel kiezen voor het Apple-universum. Mocht je bijvoorbeeld ook de bezitter zijn van een Android-tablet, dan kan die niet tot bij je iCloud-bestanden komen. Erger: op een Windows-pc kun je momenteel ook bitter weinig met de iCloud aanvangen, al is er een rudimentaire website. De iCloud is vooral bedoeld om een iPhone, een iPad en een Macintosh met elkaar te synchroniseren.

Een ander typisch Apple-probleem is dat je niet onder de motorkap kunt. Als je aan tekstverwerking wilt doen via de iCloud, dan moet je dat nu nog doen via de eigen Pages-tekstverwerker. Spreadsheets moeten in Numbers, presentaties in Keynote. Waar die bestanden terechtkomen, zie je niet. Je kunt ze niet elders oppikken met Microsoft Office of Openoffice.org.

Kortom, je hebt veel minder flexibiliteit dan bij een virtuele harde schijf als Dropbox, die gewoon overal werkt. Maar bij iets als Dropbox moet je voortdurend opletten waar je je documenten bewaart en in welk formaat. De iCloud kun je gebruiken zonder zelfs maar te beseffen dat er zoiets bestaat als een bestand of een map. Zo simpel zal "de wolk" in de toekomst moeten worden.

Nu nog beperkt
Straks duiken zeker nieuwe toepassingen op in de App Store, die een flexibelere toegang geven tot de iCloud. Vandaag zijn dat er nog maar een handvol, en is de iCloud daardoor te beperkt.

Aangezien ik niet mijn volledige leven in het Apple-universum doorbreng, is de iCloud niet de totale wolk-oplossing voor mij. Het is wel een gratis en automatische back-up van alles wat op mijn iPad staat – en dat is ook al wat. En de functie die mij precies vertelt waar mijn iPhone of iPad zich bevindt, die is ook behoorlijk nuttig.

Apple iCloud, synchronisatie van bestanden en informatie naar het internet, vijf gigabytes gratis, 16 euro per jaar voor tien gigabytes.

Appleback-upclouddropboxicloudkopienieuwssynchronisatie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken